Gemeente Breda

College maakt uitvoering Masterplan voortgezet onderwijs financieel mogelijk

College stelt voor om huisvestingsmiddelen over te dragen aan de scholen

Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt de samenwerking van het voortgezet onderwijs en het ROC in het Masterplan voortgezet onderwijs. Doel van de samenwerking is onderwijsvernieuwing en betere doorstromingsmogelijkheden voor leerlingen tussen de verschillende onderwijsvormen. Om het Masterplan mogelijk te maken stelt het college de gemeenteraad voor om de schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs over te dragen aan de betreffende schoolbesturen. De bijbehorende huisvestingsmiddelen voor onder andere onderhoud worden ook overgedragen. Hiervoor wil het college jaarlijks een bedrag van EUR 4,1 miljoen beschikbaar stellen. In het verleden was het budget voor huisvesting EUR 3,2 miljoen per jaar. Mede door het voorstel in de Kadernota voor een eenmalige bijdrage van EUR 2 miljoen wordt dit mogelijk gemaakt.

De schoolbesturen gaan samenwerken in de vorm van een coöperatie. Aan de overdracht van de huisvestingsmiddelen (de zogenoemde doordecentralisatie) is een aantal voorwaarden verbonden. Zo verplichten de schoolbesturen zich bijvoorbeeld om de gronden en opstallen conform de boekwaarde over te nemen. Daarnaast stelt de gemeente als voorwaarde dat alle schoolbesturen deelnemen aan de genoemde coöperatie. De coöperatie moet op haar beurt onverkort invulling geven aan het Masterplan `Ruimte voor Samen Scholen'. Tot slot moet de coöperatie een meerjaren huisvestingsplan opstellen, een actueel investeringsplan maken en een professioneel huisvestingsbureau oprichten.

Sinds 2004 onderzoeken het voortgezet onderwijs, het ROC en de gemeente of het mogelijk is via verregaande samenwerking tussen de scholen onderwijsvernieuwing tot stand te brengen. Het Masterplan `Ruimte voor Samen Scholen' heeft december vorig jaar het licht gezien. De gedachte hierachter is dat de huidige situatie in het onderwijs de onderlinge concurrentie bevordert en verschraling van het onderwijs tot gevolg heeft. Hechte samenwerking kan zorgen een betere profilering en ontwikkeling van scholen. Er mogen geen kinderen meer tussen de wal en het schip terecht komen. Daartoe moet het imago van het beroepsonderwijs verbeterd worden en een drempelloze verbinding tussen VMBO en MBO komen. Verder zijn de schoolbesturen straks ook zelf verantwoordelijk voor passende huisvesting ter ondersteuning van het gewenste onderwijs.

De gemeenteraad neemt op 21 juni een besluit over de doordecentralisatie.

Breda, 23 mei 2007