Gemeente Breda

Breda maakt opnieuw tien vergunningen eenvoudiger

Tweede ronde: openbare ruimte

De gemeente Breda vereenvoudigt in drie rondes in totaal dertig vergunningen. Burgemeester en wethouders hebben 22 mei een voorstel voor de tweede tien vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Deze tien vergunningen betreffen het gebruik van de openbare ruimte.

De vergunningen worden vereenvoudigd, omgezet in algemene regels of zelfs afgeschaft. De eerste ronde was begin mei en nog vóór de zomervakantie vindt de derde ronde plaats, voor vergunningen die te maken hebben met bouwen. Met de vereenvoudiging wil de gemeente de administratieve lasten verlichten voor het bedrijfsleven en burgers. Het streven is om het aantal vergunningen in totaal met zo'n veertig procent terug te brengen.

De tweede ronde maakt de volgende vergunningen eenvoudiger. De evenementenvergunning voor kleine evenementen, bijvoorbeeld buurtfeesten, worden omgezet in algemene regels met melding. Voor grote evenementen worden de vergunningen vereenvoudigd en gedigitaliseerd. De kermisvergunning verdwijnt en is in de toekomst te regelen via de evenementenvergunning. De ontheffing geluidshinder wordt voor een aantal activiteiten, zoals carnaval, afgeschaft en verder opgenomen in de bouwvergunning of evenementenvergunning. Voor de ontheffing verkeersverbod gaat de gemeente onder meer werken met jaarontheffingen. Verder worden vereenvoudigd: de parkeervergunning, vergunning kampeerterrein, vergunning geluidswagen, braderievergunning, verklaring `geen bezwaar luchtballon' en tot slot de verklaring (hefschroef)vliegtuigen. Voor alle vergunningen geldt dat de aanvraagformulieren vereenvoudigd en gedigitaliseerd worden.

Regionale samenwerking

De gemeente werkt bij het vereenvoudigen van vergunningen samen met een aantal andere gemeenten in West-Brabant en de Kamer van Koophandel. Samen hebben zij het project `Vermindering administratieve lasten' opgezet. In elke deelnemende gemeente is er vervolgens een projectgroep ingericht voor de uitvoering.

Breda, 23 mei 2007