Nederlandse Vereniging van Banken

NVB: Europese richtlijn consumentenkrediet overbodig

De NVB ziet niets in de richtlijn consumentenkrediet die de Europese Raad voor Concurrentievermogen op 21 mei 2007 heeft aangenomen. Ook de Nederlandse regering is geen voorstander van de richtlijn. De richtlijn brengt haar eigen doelstellingen, een interne markt voor consumentenkrediet en een hoog beschermingsniveau voor de consument, niet dichterbij. Ondertussen krijgen de Nederlandse banken wél te maken met hogere administratieve lasten.

Op 21 mei jl. bereikte de Europese Raad voor Concurrentievermogen een politiek akkoord over het gewijzigd voorstel voor een richtlijn over consumentenkrediet. Nederland stemde evenals Griekenland tegen het voorstel. De belangrijkste onderdelen van het bereikte akkoord zijn:
* aan consumenten zal precontractuele informatie moeten worden verstrekt via een Europees standaardinformatieformulier. In dit formulier zal ook het jaarlijks kostenpercentage van het krediet moeten worden opgenomen, dat in de gehele EU op uniforme wijze wordt vastgesteld;

* het recht van de consument om zonder opgave van redenen de kredietovereenkomst binnen veertien dagen te herroepen.

De richtlijn beoogt een interne markt voor consumentenkrediet en een hoog beschermingsniveau voor de consument. De NVB heeft drie bezwaren:
* de belemmeringen die banken nu ondervinden om hun producten ook in andere lidstaten te verkopen, neemt het voorstel niet weg;
* de richtlijn draagt niet bij aan een hoger niveau van consumentenbescherming in Nederland;

* de administratieve lasten voor banken worden hoger. Zij moeten hun werkprocessen aanpassen en aan nog meer informatieverplichtingen gaan voldoen.

Het Europese Parlement zal zich in een zogenaamde tweede lezing nog moeten uitspreken over het voorstel. De NVB zal zich blijven inspannen om duidelijk te maken dat de richtlijn haar doel mist.

Persbericht van de Europese Raad (pdf)

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo