Arbeidsvoorwaarden onaangeroerd ondanks verwachte groei in MKB

23.05.2007 / 16:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centraal beheer achmea

Centraal beheer achmea

Arbeidsvoorwaarden niet aangepast aan verschillende levensfase werknemer

APELDOORN - Bijna de helft van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf met meer dan twintig werknemers in dienst, verwacht dit jaar een toename van het aantal medewerkers. Ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt heeft bijna 90 procent van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenpakket niet aangepast aan de verschillende levensfasen van haar werknemers.

Nu al is er op de arbeidsmarkt een tekort van ruim 225.000 mensen. In 2010 is dit tekort tot ruim 600.000 mensen. Door niet in te spelen op de behoeften van werknemers kan de huidige situatie op termijn de bedrijfs- en branchecontinuĂŻteit in gevaar brengen, zegt verzekeraar Centraal Beheer Achmea. De verzekeraar trekt haar conclusie nadat het ruim 80 arbeidsvoorwaarden van ruim 6200 werkgevers heeft onderzocht.

Benchmark
De algemene resultaten zijn tevens gespecificeerd naar plus minus 50 branches. Per branche zijn er opmerkelijke verschillen. Zo wordt bijvoorbeeld door de werkgever de hoogste gemiddelde loonsom betaald bij een uitgeverij en administratiekantoor. De laagste gemiddelde loonsom betaalt de werkgever aan supermarktpersoneel en personeel van hotels & restaurants.

Tevredenheid
Volgens werkgevers is driekwart van de werknemers in het midden- en kleinbedrijf tevreden met het huidige arbeidsvoorwaardenpakket. Zo ontvangt gemiddeld 40% van de werknemers een gratificatie en kent 31 procent van de bedrijven een vorm van winstdeling, 45 procent een bonus en 98 procent een standaard vakantietoeslag van 8 procent. Ten slotte neemt 7,5 procent van de werknemers deel aan een collectieve levensloopregeling.

Werken
De gemiddelde werkweek van een fulltime werknemer in het midden- en kleinbedrijf bedraagt 38,9 uur per week. Werknemers beschikken gemiddeld over 24,7 vakantiedagen en 12,3 ATV/ADV dagen.

Pensioenregelingen
Van de werkgevers zegt 97 procent te beschikken over een basispensioenregeling als aanvulling op de AOW. Hiervan is 56 procent direct gebonden aan een CAO. Van alle pensioenregelingen is 61 procent een middelloonregeling, 10 procent een eindloonregeling. 20 procent op basis van beschikbare premie en circa 9% een mengvorm. Deze pensioenregelingen lopen hoofdzakelijk via de bedrijfstakpensioenfondsen (64 procent) en pensioenverzekeraars (33 procent).

Voor meer informatie en het arbeidsvoorwaardenonderzoek dat per branche is gesegmenteerd, kunt u contact opnemen met:

Centraal Beheer Achmea
Afdeling Communicatie & Voorlichting
Bertwin Tiemersma
Telefoon: 06-29077770
E-mail: bertwin.tiemersma@achmea.nl