ABVAKABO FNV

Kleine stappen in onderhandelingen Defensie

In de onderhandelingen voor een nieuwe cao Defensie is de overeenkomst nog niet in zicht. ABVAKABO FNV en samenwerkende bonden willen voor half juni een akkoord sluiten, maar er zit nog veel verschil tussen onze voorstellen en die van de werkgever.

De gezamenlijke bonden eisen, naast een gefaseerde opbouw naar een volledige 13e maand, een structurele loonsverhoging van 3%. Wat de bonden betreft moet er ook meer gedaan worden om de inkomensachteruitgang als gevolg van de Zorgwet te repareren voor categorieën personeel die er sterk op achteruit gegaan zijn (o.a. burgers, UKW'ers en ouders met kinderen van 18 jaar en ouder).

Defensie heeft echter andere pijlen op de boog. Hoog op de agenda staat de invoering van het Flexibele Personeelssysteem (FPS) en maatregelen op het gebied van werving en behoud. Dat is overigens niet vreemd gelet op de problemen met de werving en het hoge verloop.

Resultaat nog niet zeker

Het overleg tot nu toe is stroperig. Technische discussies over vooral de door Defensie ingebrachte onderwerpen hebben veel tijd gekost. Wel is er nu afgesproken welke thema's in een volgende overeenkomst moeten terechtkomen. Er zal echter nog stevig onderhandeld moeten worden om een goede balans te realiseren tussen de onderwerpen die wij belangrijk vinden en die Defensie belangrijk vindt.

Omdat wij vinden dat onze leden recht hebben op resultaat voor de zomervakantie hebben we doorgeschakeld naar een hogere versnelling. Onze inzet is om voor 15 juni een onderhandelingsresultaat aan onze achterban te kunnen presenteren. Lukt dat niet dan zal met de achterban worden overlegd op welke wijze we de druk op het onderhandelingsproces verder kunnen verhogen.
Lees meer in de nieuwsbrief van de ACOP-bonden.