Politie Gelderland-Zuid

Grensoverschrijdend politieoptreden: 2 aanhoudingen

Achtervolging tot in Duitsland

Berg en Dal, 23-05-2007 o Op de kruising van de Postweg met de Meerwijckselaan zag een agent een auto met hoge snelheid oversteken richting Berg en Dal en besloot tot nadere controle over te gaan. De bestuurder verhoogde zijn snelheid en bleef er ondanks stoptekens en het gebruik van optische- en geluidssignalen vandoor gaan. Meerdere eenheden gingen erheen en ook de Duitse politie werd gewaarschuwd toen de achtervolging over de grens richting Kranenburg en Kleve ging.

De verdachte reed, samen met een passagier, gedurende zijn vluchtpoging dicht op voor hem rijdende auto's, reed met snelheden oplopend tot ongeveer 160 km/uur, dwong diverse tegenliggers tot uitwijken, drukte bestuurders op dezelfde baan bij inhaalmanoeuvres naar de berm en passeerde meerdere keren vluchtheuvels aan de linkerzijde.

Nat pak Een andere agent had inmiddels post gevat bij de kleine grensovergang bij de Oude Kleefsebaan. Toen deze de auto signaleerde ging hij er achteraan. De bestuurder bleek toen nog maar alleen in de auto te zitten. Met zeer hoge snelheden ging het naar de B9. Aan het einde daarvan, in een bocht, had de bestuurder de auto stilgezet en vluchtte te voet de weg en vangrail over heen een bosperceel in. De politieman rende er hard achteraan en zag dat de man door een sloot ging. Ook de agent ging de sloot in en kon hem daar aanhouden. Beiden liepen hierbij een nat pak op. Politiemensen die inmiddels ook ter plaatse waren, namen de verdachte over en fouilleerden hem. Daarna is hij overgedragen aan de Duitse politie. De Duitse politiemeldkamer had meerdere eenheden die kant op gestuurd.

Bloedproef In verband met zijn extreem onveilige rijgedrag namen zij een alcoholtest bij hem af. Op verdenking van rijden onder invloed is vervolgens een bloedproef afgenomen. Omdat hij zich niet kon legitimeren is hij gehouden. Het bleek later te gaan om een 24-jarige inwoner van Nijmegen. De Nijmegenaar kreeg een boete van 900 euro en hij zal de sleepkosten moeten betalen. In de auto troffen Duitse agenten inbrekerswerktuig aan dat zij in beslag hebben genomen. Team Groesbeek zal nog proces-verbaal opmaken voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid, dit is een misdrijf.

Andere verdachte gepakt Duitse agenten hebben in de omgeving vervolgens de tweede inzittende in verband met de verkeerszaak aangehouden, een 22-jarige man eveneens uit Nijmegen. Deze man, die gesignaleerd stond, werd aan de grens overgedragen en daarvoor door politiemensen van Gelderland-Zuid opnieuw aangehouden. (08)

Laatst gewijzigd 23-05-2007 16:46 | © Politie Gelderland-Zuid |