Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Samenwerking essentieel voor effectieve wijkenaanpak

23-05-2007

Met het pilotproject Nieuwe Coalities voor de Wijk zijn in 11 steden en 13 wijken hardnekkige problemen op een vernieuwende manier aangepakt. Sinds juni 2006 stonden adoptieteams de wijken met raad en daad bij. Het project heeft het beeld bevestigd dat soms nieuwe, maar altijd vitale coalities nodig zijn voor de aanpak van de problemen die zich concentreren in aandachtswijken.

Nieuwe Coalities voor de Wijk is vandaag afgesloten met een bijeenkomst waar de bevindingen en aanbevelingen zijn gepresenteerd aan minister Vogelaar. De adoptie van de dertien wijken heeft geleerd dat de sleutel ligt in het anders leren werken en afzien van routines die niet meer werken bij het bereiken van de groepen mensen die een toenemende achterstand opbouwen.

Aanbevelingen
De afgelopen maanden hebben de adoptieteams en alle betrokkenen in de 13 wijken hard gewerkt. Aan concrete oplossingen, maar ook aan het leren doorgronden van de achterliggende problematiek. Het eindrapport van Nieuwe Coalities voor de Wijk bevat grofweg drie hoofdaanbevelingen:

* Durf meer focus aan te brengen in de beleidsprioriteiten. Focus met name op onderwijs en arbeidsmarkt. Belangrijke randvoorwaarden hierbij zijn wonen en veiligheid.

* Ga vitale coalities aan met burgers. Van belang zijn gedreven burgers die samen met de professionals achter en voor hun wijk gaan staan. Met een klimaat van betrokkenheid kan je de negatieve spiraal doorbreken.

* Verhoog de slagkracht op wijkniveau. Door lokale coalities te smeden en hieraan de beste mensen te verbinden. Oplossingen vanuit de vertrouwde kokers volstaan niet meer voor de complexe problemen in deze wijken.

De adoptiegebieden

* Amsterdam (Nieuw West en Overtoomse Veld)
* Rotterdam (Rotterdam-Zuid I en II)

* Den Haag (Zuidwest)

* Utrecht (Overvecht)

* Deventer (Rivierenbuurt)

* Den Helder (Zuiderzeebuurt)

* Zaanstad (Poelenburg)

* Emmen (Emmerhout)

* Heerlen (Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig)
* Hengelo (Berflo Es)

* Haarlem (Slachthuisbuurt)

Selectie

De selectie van deze dertien wijken voor de pilot Nieuwe Coalities is een samenspel geweest tussen gemeenten en het Rijk. Er zijn geen harde selectiecriteria gebruikt (zoals bij de selectie van de huidige 40 wijken) maar er is gekeken naar plaatsen waar concrete problemen konden worden aangepakt die in een relatief kort tijdsbestek konden worden opgelost. Onder andere door nieuwe samenwerkingsverbanden te sluiten (nieuwe coalities) en door het overwinnen van institutionele belemmeringen. En samen met mensen die ook de wil hadden om met inspiratie, energie en resultaatgerichtheid op zoek te gaan naar aanpakken die werken.

Download


Zie het origineel


* Eindrapport 'Nieuwe coalities voor de wijk' (pdf, 2597 KB)
* Aanbevelingen uit het project 'Nieuwe coalities voor de wijk' (pdf, 257 KB)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Nieuwe coalities voor de wijk

* De website van het project:
http://www.nieuwecoalitiesvoordewijk.nl

* Dossier Wijkverbetering

* De website van de wijkentoer van minister Vogelaar: http://www.wweni.nl