Time : 15:32:14
Date : 23 May 2007
Sender Name: C-Power NV

Final kick off voor 300 MW windpark voor de Belgische kust

C-Power is het enige volledig vergunde offshore windpark voor de Belgische kust. C-Power heeft alle benodigde vergunningen verkregen voor de bouw van dit windpark, de domeinconcessie, de bouw- en milieuvergunning, de vergunning voor de zee- en landkabels en de vergunning voor de interconnectie met het elektriciteitsnet.

Het project bestaat uit:

* 60 turbines van 5 MW op de Thorntonbank

* 28,7 km ver in zee gelegen

* in water dieptes van 12 tot 27,5 m

Vandaag, 23 mei 2007, heeft C-Power alle contracten getekend voor de bouw en financiering van de pilootfase van dit windpark: het installeren van 6 REpower 5M windturbines en het leggen van de eerste 150 kV zeekabel van 37 km naar het Thorntonbank windpark.

De projectplanning voorziet de onmiddellijke start van de horizontale gestuurde boring onder de duinen met wachtkokers voor de zeekabel. De voorbereidende grondverbeteringwerken voor de bouw van de gravitaire funderingen op de site van de Halve Maan in de Haven van Oostende zijn reeds begonnen. Vanaf april 2008 zullen deze gravitaire funderingen en de windturbines geplaatst worden op de Thornthonbank. In juni en juli 2008 start het leggen van de offshore kabel van het aanlandingspunt in Oostende naar de eerste offshore windturbine.

De eerste geproduceerde energie zal in het net geïnjecteerd worden in september 2008.

Dit windpark met een totale geïnstalleerde capaciteit van 300 MW zal 1000 GWh groene stroom per jaar produceren, voldoende om 600.000 inwoners van elektriciteit te voorzien. De gerealiseerde CO2 besparing wordt geraamd op 450.000 ton per jaar.

De investering voor de pilootfase bedraagt ongeveer 150 miljoen EUR.

Verschillende partners hebben hun uiteenlopende expertises gebundeld voor de verwezenlijking van dit innovatieve project: DEME-groep als wereldwijd opererende maritiem engineering specialist, ECOTECH FINANCE en SOCOFE als specialisten in financiering en ontwikkeling van milieu- en utiliteitsprojecten, NUHMA als
investeringsholding voor de participatie in elektriciteits- en nutsbedrijven en EDF-EN als leidende Europese investeerder en ontwikkelaar van hernieuwbare energie.

Voor meer informatie contacteer Mr. Filip Martens, General Manager van C-Power op het nr. +32 475 239 329.

URL: http://www.c-power.be