Gemeente Delft

Oprichting vereniging natuur- en milieucommunicatie

Afgelopen middag werd de vereniging lokale natuur- en milieucommunicatie opgericht. De vereniging is een initatief van gemeenten Delft, Dordrecht en Zoetermeer. Tijdens de bijeenkomst hebben de betrokken Milieu wethouders het initiatief bekrachtigd door het ondertekenen van de oprichtingsdocumenten van de vereniging. De site van de vereniging werd ook gelanceerd: www.lokale-nmc.nl .

De drie gemeenten hechten veel waarde aan duurzame ontwikkeling. In het bevorderen van duurzame ontwikkeling is een belangrijke rol weggelegd voor natuur- en milieu educatiediensten (NME-diensten). Daarom is besloten een vereniging op te richten voor het versterken van lokale natuur- en milieucommunicatie richting de burger. De vereniging biedt een platform voor samenwerking, kennis delen en het optimaliseren van duurzame ontwikkeling.

De vereniging richt zich op de volgende drie zaken:


1. Bevordering duurzame ontwikkeling. Hieronder wordt verstaan het door het werkveld zelf (in samenwerking met partners als ministeries, provincies, Unie van Waterschappen en bedrijven) expliciteren van duurzaamheiddoelstellingen en het uitwerken van deze doelstellingen in programma's.


2. Ontwikkeling van een landelijk dekkend netwerk. Het landelijk profiteren van elkaars kennis en kracht om als dé verbindende schakel met de burger te kunnen opereren.


3. Ondersteuning (organisatie-)ontwikkeling NME-diensten. Naast aandacht voor de inhoud (via kennisuitwisseling en programma's) is ook aandacht voor de organisatie (structuur, cultuur, competenties) van belang. Dus biedt de vereniging hiervoor ondersteuning. Om de inhoud naar de burger te "brengen" en om verbinding met de lokale politiek te bewerkstelligen.

Noot voor de redactie (