Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 23 mei 2007.

Eurekaprijzen voor Hans van Maanen, 'De menselijke maat' (Salomon Kroonenberg) en 'Keuringsdienst van waarde' (RVU)

Wetenschapsjournalist Hans van Maanen heeft de NWO Eurekaprijs gewonnen voor het beste oeuvre op het terrein van wetenschapscommunicatie. De Furore Boekenprijs gaat naar Salomon Kroonenberg met het boek 'De menselijke maat'. RVU's 'Keuringsdienst van waarde' krijgt de Jos Withagen Mediaprijs.

De winnaars van de Eurekaprijzen 2007 werden 22 mei bekendgemaakt tijdens Bessensap, het evenement waar wetenschap pers ontmoet. Naast de oeuvreprijs van 12.500 euro voor Hans van Maanen (zie ook apart persbericht), werd de Furore Boekenprijs uitgereikt aan Salomon Kroonenberg voor het beste populair wetenschappelijke boek. Het tv-programma 'Keuringsdienst van waarde' kreeg de Jos Withagen Mediaprijs in de categorie beste radio- of tv-programma. De winnaars ontvingen naast het Eurekabeeldje van beeldhouder Richard de Vrijer, elk 7.500 euro.


*** Genomineerden ***
Oorkondes werden toegekend aan de genomineerden. Dat waren de boeken 'Een nieuwe wereld' van Auke van der Woud, 'Het laboratorium in je hoofd' van Sebastien Valkenberg, 'Het maakbare brein' van Margriet Sitskoorn, en 'In de toekomst is alles fantastisch 2015' van Tim van Opijnen e.a. Dit laatste boek kreeg een eervolle vermelding vanwege het enthousiasme dat van de bladzijdes spat. De genomineerde mediaprogramma's waren tv-programma 'Hoofdstad Weesp' van Teleac/NOT en radioprogramma 'Hoe?Zo! Radio' eveneens van Teleac/NOT.


*** Jury ***
De jury van de Eurekaprijs 2007 bestaat uit Saskia Stuiveling (voorzitter en president Algemene Rekenkamer), Jan van de Craats (hoogleraar Wiskunde en Maatschappij aan de UvA en hoogleraar Didactiek van de Wiskunde aan de Open Universiteit), Sanne Deurloo (hoofd programma Science center NEMO), Michael Persson (wetenschapsredacteur de Volkskrant) en Loes Wormmeester (wetenschapsjournalist en tv-programmaker NPS).


*** Eurekafonds ***
Het prijzengeld komt uit het Eurekafonds. Dat fonds wordt gevoed door NWO, softwarebedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro. Eerdere Eurekaprijswinnaars zijn te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO, science center NEMO en de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Plaats van handeling is NEMO. Voor meer informatie over Bessensap of de Eurekaprijs: www.nwo.nl/bessensap.


---
Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek