FNV Bouw


datum: 23-05-2007 / bericht: 1 van 41

FNV Bouw helpt mensen Lundia werk zoeken

"Als vrijdag de werknemers van Lundia worden ingelicht over het faillissement, vraag ik ze ook om zich aan te melden bij de Stichting Scholing en Werkgelegenheid Meubel. Het werk ligt niet voor het oprapen, maar zo benutten we wel elke kans", zegt regiobestuurder Sandra ter Maat van FNV Bouw. "Wij gaan de werknemers van Lundia vragen hun gegevens voor SSWM in te vullen. Daarmee is ander werk niet gegarandeerd. Maar we zorgen er daarmee wel voor dat bedrijven met een geschikte vacature aandacht voor hen hebben."

De schok in Varsseveld is groot. Leek meubelfabrikant Lundia maandag nog in surséance te verkeren, enkele uren later bleek het al om het faillissement te gaan. Daarmee staat de werkgelegenheid van 90 mensen op de tocht. Van de winkels van Lundia, die onder een andere bv vallen, is er een aantal gesloten. De klap komt des te harder aan doordat Lundia een jaar geleden stevig saneerde. De zekerheid waarop de overgebleven werknemers hoopten, is nu de grond in geboord. Oorzaken liggen onder meer in de stijging van de houtprijs en in de hoge koers van de euro; samen maken die afzet in de Verenigde Staten onmogelijk.

"Vrijdag staan we als bond de mensen terzijde als de curatoren de gang van zaken rond het faillissement uitleggen. Zij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden voor een doorstart", zegt Sandra ter Maat. Ook UWV is dan aanwezig en legt de regels voor de ww uit. In de regio ligt volgens de regiobestuurder van FNV Bouw de werkgelegenheid voor vakbekwame meubelmakers niet voor het oprapen. "Dat belooft ook de Stichting Scholing en Werkgelegenheid Meubel niet. Toch wil ik de mensen vragen de formulieren van de SSWM in te vullen. Daarbij gaat het niet alleen om diploma's: werkervaring telt net zo sterk, mensen leren immers veel in de praktijk. En de medewerkers van de SSWM komen dagelijks bij meubelbedrijven over de vloer. Ze horen daar over openstaande vacatures en proberen te bemiddelen. Met de ingevulde formulieren van de mensen van Lundia kunnen ze voor alle partijen goed werk doen. Werknemers willen zo snel mogelijk weer aan de slag. En werkgevers hebben graag vakkundig en gemotiveerd personeel."