College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

23 mei 2007

Recente publicatie over verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen bij rosiglitazon (Avandia, Avandamet, Avaglim)

Een recent artikel in de New England Journal of Medicine (NEJM) heeft ongerustheid veroorzaakt over een verhoogde kans op een hartinfarct of overlijden aan een hart- of vaataandoening bij het geneesmiddel rosiglitazon. Rosiglitazon is in Europa geregistreerd voor de behandeling van type 2 diabetes bij patiënten die onvoldoende behandeld kunnen worden met dieet en metformine. Het dient in Europa dus pas gebruikt te worden als tweede lijnsmiddel.

Vanaf het moment van registratie hebben de registratie-autoriteiten in Europa - waaronder het CBG- rosiglitazone gecontraïndiceerd voor patiënten met hartfalen. Sinds die tijd heeft de CHMP (het Europese beoordelingscollege) rosiglitazon nauwkeurig gevolgd op cardiovasculaire effecten. De productinformatie is in september 2006 aangepast met betrekking tot informatie over terughoudend gebruik bij patiënten met hart- en vaatziekten.

Artsen worden er nogmaals op gewezen om terughoudend te zijn met voorschrijven van rosiglitazon bij patiënten die hart- en vaatziekten hebben.
Patiënten wordt geadviseerd niet te stoppen met de behandeling en bij een volgend bezoek te overleggen met hun arts.

Noot NEJM artikel: Het article 'Effect of Rosiglitazone on the Risk of Myocardial Infarction and Death from Cardiovascular Causes'(10.1056/NEJMoa072761) is gepubliceerd op de NEJM website (www.njem.org) op 21 mei 2007.

Persbericht EMeA
Website EMeA