Gemeente Teylingen

Teylingen

Nieuwe regels voor monumenten in Teylingen

23 mei 2007

PERSBERICHT 23 mei 2007 - Het college van burgemeester en wethouders heeft een monumentenverordening opgesteld. In deze nieuwe verordening staan de regels die gelden voor gemeentelijke en rijksmonumenten. De regels gaan over het aanwijzen van monumenten en over vergunningen die eventueel nodig zijn om iets aan een monument te veranderen.

Mariënstaete

Eén van de Warmondse rijksmonumenten: Mariënstaete

Monumenten in Teylingen

Op dit moment telt de gemeente Teylingen 39 gemeentelijke monumenten. Deze staan allemaal in Sassenheim. Teylingen telt 123 rijksmonumenten. Daarvan staan er 82 in Warmond, 26 in Sassenheim en 15 in Voorhout.

Een totale lijst van deze monumenten kunt u vinden op deze website onder het kopje vrije tijd/kunst en cultuur/monumenten of via deze link.

Monumentencommissie

Nadat deze verordening is vastgesteld, zal het college een monumentencommissie instellen. Deze groep van deskundigen op het gebied van monumenten zal het college gevraagd en ongevraagd adviseren op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen, waarbij cultuurhistorische zaken aan de orde zijn. Vorig jaar is al een monumentenplatform Teylingen opgericht, vooruitlopend op de vaststelling van deze monumentenverordening.

Elke belanghebbende kan een verzoek doen om een pand aan te wijzen tot monument. De monumentencommissie brengt hier dan een advies over uit. In de praktijk is het meestal de monumentencommissie die panden voordraagt.

In werking

Deze nieuwe verordening staat 12 juli op de agenda van de raad om vastgesteld te worden. Hierna gaat dit besluit ter kennis naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze moet de verordening ook goedkeuren.

Het deel van de verordening over gemeentelijke monumenten treedt in werking zes weken na de openbare bekendmaking. Het andere deel over rijksmonumenten treedt in werking twee maanden nadat deze ter kennis is gebracht aan en goedgekeurd door de minister.

Meer informatie

Mocht u nog meer willen weten over monumenten dan kunt u contact opnemen met Aad Rustenhoven via het algemene nummer van de gemeente, 0252-783300.