Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM Inspectie kiest voor gerichte interventies

23-05-2007

De VROM Inspectie heeft in 2006 de laatste 107 gemeenten van ons land doorgelicht. De VROM Inspectie heeft dit traject van interbestuurlijk toezicht in voorafgaande jaren al bij 200 andere gemeenten afgesloten. De VROM Inspetie gaat het interbestuurlijk toezicht overigens al in 2007 vernieuwen: zij wil veel minder systeemonderzoek doen, maar meer gerichte interventies plegen waarbij vaker andere partijen dan gemeenten worden betrokken.

Resultaten en verbeteringen staan in de 'Landelijke Rapportage VROM-brede gemeenteonderzoeken 2006' die op 21 mei aan de Tweede Kamer is aangeboden. De VROM-Inspectie heeft in 2006 nu de laatste 107 van alle gemeenten onderzocht op de uitvoering en handhaving van de VROM wet- en regelgeving. De Inspectie was hiermee in 2003 gestart. Het is de bedoeling dat het toezichtstraject in 2008 wordt afgerond. Het traject heeft dan vier jaar geduurd.
In 'De Landelijke Rapportage VROM-brede gemeentenonderzoeken 2006' staan de niet alleen de laatste resultaten vermeld, maar ook de verbeteringen bij gemeenten die in eerdere jaren zijn doorgelicht. Op dit moment onderhoudt de VROM Inspectie nog met circa 250 gemeenten, waaronder de laatste107, contact over de verbeterplannen. De VROM Inspectie verwacht het toezicht op het verbetertraject bij alle gemeenten medio volgend jaar te kunnen afsluiten.

Hoe doen de gemeenten het?

Vorig jaar trok de VROM Inspectie de conclusie dat er bij de onderzochte gemeenten minder achterblijvers waren, maar ook dat de kopgroep nauwelijks toenam. De resultaten over 2006 lijken hiermee overeen te komen: de achterhoede lijkt niet verder af te nemen en lijkt op hetzelfde, te omvangrijke niveau liggen. De kopgroep, dat wil zeggen de gemeenten die aan nagenoeg alle eisen voldoen, lijkt daarentegen nu toch wel iets toe te nemen ten koste van het peloton. Gemeenten blijken nemen het traject over het algemeen heel serieus te nemen. Zij pakken veel verbeterpunten goed op aan de hand van door hen zelf opgestelde verbeterplannen.

Welke resultaten vallen op?

Zorgenkindjes zijn de uitvoering en handhaving van de ruimtelijke taken en het toezicht en handhaving VROM-breed. De uitvoering van de gemeentelijke taken wat betreft ruimte blijft achter bij bouwen en milieu: de actualisering van bestemmingsplannen en het toezicht en de handhaving scoren opvallend laag. Het toezicht en de handhaving op bouwen en ruimte blijft eveneens achter. Bij milieu is de laatste jaren wel een duidelijke vooruitgang geboekt wat betreft de uitvoering van de toezicht en handhavingstaken door gemeenten.

Vernieuwing

De VROM Inspectie heeft het voornemen het interbestuurlijk toezicht al in 2007 te vernieuwen. Zij wil minder doen aan standaard systeemonderzoek en meer aan gerichte interventies. De interventies richten zich op thema's waar de meeste winst te halen is in termen van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. De Inspectie wil ook minder vaak automatisch naar gemeenten alleen kijken: ook andere partijen kunnen op hun aandacht rekenen.

* Download het rapport en de brief aan de Tweede Kamer


Zie het origineel