Productschap Margarine


23.05.2007

Europese Commissie geeft voorkeur aan vrijwillige duurzaamheidscertificering biobrandstoffen

De Europese Commissie verwacht geen positief effect van het eventueel instellen van een eis tot verplichte duurzaamheidscertificering voor geïmporteerde biobrandstoffen.

De Commissie vreest dat dergelijke aanvullende eisen tot fricties met de EU-handelspartners leidt en is dan ook niet van plan eisen m.b.t. verplichte certificering op te nemen in het later dit jaar te presenteren voorstel voor EU-wetgeving inzake hernieuwbare energie. Zij voelt beduidend meer voor een systeem van vrijwillige certificering dat strookt met de WTO-bepalingen. Dit kan ertoe leiden dat niet-duurzame importen van biobrandstoffen weliswaar niet worden verboden, maar dat zij bijvoorbeeld niet meetellen bij het voldoen aan eisen voor minimale percentages biobrandstoffen en evenmin aanspraak kunnen maken op subsidies.

In de EU-lidstaten worden her en der initiatieven voor certificeringschema's ondernomen. Zo werken de Duitse ministers van Landbouw en Milieu aan een milieucertificeringssysteem voor biobrandstoffen. Dit certificaat zou moeten aangeven dat de teelt van grondstoffen voor bio-ethanol en biodiesel niet schadelijk is en een duurzaam karakter heeft. De teelt van de gewassen voor biobrandstoffen mag bijvoorbeeld niet ten koste gaat van de tropische regenwouden, vinden de ministers. Voorstellen voor de aanpak van de certificering willen de bewindslieden nog voor het zomerreces bij het parlement op tafel leggen. Daarnaast blijven ze pogingen ondernemen om de certificering in de hele EU op de rails te krijgen, zo meldt het magazine Focus. De Duitse biobrandstoffenbranche is blij met het initiatief en hoopt dat daarmee oneerlijke concurrentie op de markt kan worden voorkomen.