Productschap Margarine


23.05.2007

Oproep tot handelsliberalisatie biotransportbrandstoffen

De groeiende markt voor biotransportbrandstoffen leidt tot meer handel. Voorkomen moet worden dat er handelsbarrières worden opgeworpen, aldus Sten Tolgfors, de Zweedse minister van buitenlandse handel tijdens een OESO-bijeenkomst op 16 mei 2007 in Parijs. Op voorstel van Nederland en Zweden gaat de OESO het komend jaar onderzoeken wat de rol is van biotransportbrandstoffen op het multilaterale handelssysteem.

Namens Nederland was Minister Heemskerk aanwezig. Volgens de bewindsman spelen biobrandstoffen een belangrijke rol als alternatief voor gas en olie. Maar hij vindt dat niet alleen daarnaar moet worden gekeken. De OESO, die op tal van terreinen economisch onderzoek doet, vormt het podium bij uitstek om de voors en tegens tegen het licht te houden, aldus de staatssecretaris. Daarbij zal ook worden gekeken naar mogelijke oneerlijke subsidies voor biobrandstoffen en de gevolgen voor de landbouw.

Het OESO secretariaat en het International Energy Agency (IEA) zullen gezamenlijk aan dit project werken/ Het resultaat wordt gepresenteerd tijdens de OESO ministerraad 2008.