Ingezonden persbericht


Campagne om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de gevolgen voor de wadden

Persbericht

Groeten van de warme wadden

Harlingen, Texel, 23 mei 2007. Klimaatdeskundige hoogleraar Pier Vellinga lanceert woensdag 23 mei vanaf Texel een virale email-campagne om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de gevolgen voor de wadden. Met email-groeten "van de warme wadden" verwijst hij o.a. VROM Minister Cramer en de Commissarissen van de Koningin Alders en Nijpels naar een nieuwe website van de Waddenvereniging over klimaatverandering en de wadden. Met de presentatie van deze klimaatsite geeft de Waddenvereniging de aftrap van haar klimaatcampagne.

Tevens presenteert professor Vellinga de website aan het College van Bestuur van het NIOZ op Texel, waarvan hij voorzitter is. Bij de NIOZ-onderzoekers is veel kennis aanwezig over de gevolgen van klimaatverandering voor de zeeën en bovendien hebben ze veel informatie en publicaties aangeleverd voor deze website.

"Om klimaatverandering kunnen we niet heen. Ook al nemen we wereldwijd maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dan nog zullen we ons ook moeten aanpassen aan de gevolgen. Ruimtelijke maatregelen moeten worden genomen en natuurgebieden als de Wadden kunnen een rol spelen als klimaatbuffer. Maar dan moeten we wel de veerkracht van de Waddenzee versterken," zo stelt Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging.

Klimaatverandering is een nieuwe en toekomstige bedreiging voor de Waddenzee. Nergens anders in ons land zijn nu al alle gevolgen van klimaatverandering merkbaar: zeespiegelrijzing, stijging van de watertemperatuur, verzuring van de zee, extremen in de afvoer van zoetwater, verdroging, toename van stormen en veranderingen in de heersende windrichting.

Ook voor de opvang van de gevolgen van klimaatverandering speelt de Waddenzee een belangrijke rol. Door niet de dijken alsmaar op te hogen, maar door de natuur meer ruimte te geven kan de Waddenzee fungeren als natuurlijke klimaatbuffer. Het wad kan dan meegroeien met de stijgende zee. Het kustbeheer moet hierop worden bijgesteld. De Waddenvereniging zegt daarom: "Geef de Wadden de ruimte, voor een klimaatbestendig Nederland".

De Waddenvereniging lanceert de komende weken ook andere onderdelen van haar klimaatcampagne.

------------------einde bericht-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aanvullende informatie:

* Het webadres is http://www.waddenvereniging.nl/klimaatverandering
* Woensdagmiddag 23 mei wordt de opening van de website en de start van de campagne verricht om 16.00 uur in het gebouw van het NIOZ op Texel.
* Hoogleraar Pier Vellinga presenteert de website aan het bestuur van het NIOZ op Texel, waarvan hij voorzitter is. Hij start de emailcampagne door verzending van de eerste emails aan onder andere Minister Cramer van VROM, CdK Alders van Groningen en CdK Nijpels van Friesland. Professor Vellinga geldt nationaal en internationaal als autoriteit op het gebied van klimaatonderzoek. Binnen Wageningen UR leidt hij meerdere grote onderzoeksprogramma's voor de Nederlandse overheid en de Europese Unie. Ook is hij voorzitter van het Klimaatcentrum van de VU te Amsterdam.

Meer informatie:
Anky Woudstra 0517-493693 06-53745847
Hidde van Kersen 06-10883259

Vriendelijke groet,
namens de Waddenvereniging,

Hidde van Kersen
Algemeen directeur

Tel 0517 - 493 693
Fax 0517 - 493 601