Gemeente Wervershoof


Hoe gaat het met West-Friesland?

23 mei 2007
Onklangs is he I&O researchrapport "De Staat van de Regio" verschenen met de belangrijkste trends in West-Friesland qua bevolkingsontwikkeling, woningbouw, mobiliteit en scholing. Het rapport concludeert ondermeer dat na de te verwachten piek in de woningproductie rond 2007 de bevolkingsgroei zal verminderen door afname van de natuurlijke groei en van het migratiesaldo. De samenstelling van de bevolking zal veranderen. Tussen nu en 2020 het gaat het aantal 0- t/m 14-jarigen dalen van bijna 40.000 naar bijna 36.900 personen en het aantal 15- t/m 19-jarigen zal iets toenemen: van 12.500 naar 13.500.

West-Friesland vergrijst
Per saldo daalt het aantal jeugdigen van 0 t/m 19 jaar van 52.400 naar 50.300. De bevolking van de regio is nu relatief gezien nog jeugdig. Volgens de verwachtingen zal het aantal jongeren de komende 15 jaar slechts licht dalen.
Het aantal ouderen zal daarentegen sterk stijgen. In tegenstelling tot ontwikkelingen elders is naar verwachting meer sprake van vergrijzing dan van ontgroening. Het aantal huishoudens zal volgens de prognose van de provincie tussen 2005 en 2020 toenemen
met ongeveer 12.500. De toename van het aantal huishoudens tussen 2005 en 2020
bedraagt 15%.

Huishoudens
Ook de leeftijd van de huishoudens zal veranderen. Bijna driekwart van de groei van de huishoudens komt voor rekening van de huishoudens in de leeftijd tussen 65 en 75 jaar. Tegenover een daling van het aantal huishoudens in de leeftijd tussen 25 tot en met 54 jaar (veelal gezinnen) van ruim 4.000 huishoudens, staat een groei van het aantal oudere huishoudens (65+) van ruim 13.000 huishoudens. Behalve de leeftijd van het hoofd zal ook de samenstelling van de huishoudens veranderen. Het aantal alleenstaanden (1 persoonshuishoudens) zal over de periode 2005-2020 met ongeveer 7.000 toenemen (60% van de groei) en het aantal huishoudens zonder kinderen met 4.000 (ruim eenderde van de groei). Het aantal huishoudens met kinderen neemt iets af en het aantal éénoudergezinnen neemt een weinig toe.

Meer gevarieerd woningaanbod
Voor de groei van het aantal huishoudens zal de woningvoorraad dienen te worden uitgebreid. De kwaliteit van de woningvoorraad zal op de veranderde samenstelling van de huishoudens moeten worden afgestemd.Hoewel op korte termijn geen spectaculaire ontwikkelingen worden verwacht dient wanneer de daling van het geboortecijfer en de afname van het aantal vestigers zich voortzet, met gevolgen op diverse terreinen rekening te worden gehouden. Het gaat om
- een vergrijzende bevolking

- lichte afname van het aantal jongeren

- op termijn daling van de potentiële beroepsbevolking
- toenemend aantal oudere huishoudens

- toenemend aantal kleine huishoudens

- bij achterblijvende woningproductie daling van het aantal vestigers
- de woningvoorraad, die geschikt zal moeten zijn voor de veranderende samenstelling van
de huishoudens

Voorzichtig met grote plannen
Het betekent bijvoorbeeld dat enerzijds de aanwezige scholen voor voortgezet onderwijs nog nodig blijven, maar ook dat de voorzieningen voor ouderen in brede zin moeten worden uitgebreid. Het is van belang tijdig te anticiperen op de veranderende samenstelling van de bevolking. Daarbij hoort ook dat voorzichtigheid is geboden bij grootschalige ontwikkelingen. Om die reden is fasering, monitoring en tijdig bijsturen meer dan voorheen gewenst. De taakstelling van het Ontwikkelingsbeeld 2004 voor de periode tot 2015 gaat uit van 1.200 woningen netto toevoeging per jaar. Dat niveau is al een aantal jaren niet meer gehaald. In de monitor van de Regionale Woonvisie 2006 wordt geconcludeerd dat het voor bijstelling van de taakstelling op dit moment nog wat vroeg is.

Geen enorme toeloop naar nieuwbouw
Wanneer ook in de komende jaren een lagere productie dan gepland wordt gerealiseerd en geen grote knelpunten op de woningmarkt worden gesignaleerd is het tijd voor aanpassing van de taakstelling. Het is mogelijk dat de inschatting van het woningtekort, onderdeel van de provinciale prognose en de taakstelling, te hoog is uitgevallen.De corporaties hebben begin februari 2007 gemeld dat West-Friesland geen woningtekort meer kent. "
De corporaties stellen vast dat de kwantitatieve woningnood het hoofd is geboden. Langer
wachten op een woning die voldoet aan zoveel mogelijk individuele wensen komt in de dagelijkse praktijk steeds meer voor. Uitstraling, ruimte, de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit en een goede woonomgeving zijn meer bepalend voor de hedendaagse woonconsument in de huursector. Kortom er ligt nog wel een kwalitatieve opgave in de regio. "
Bij de verkoop van nieuwbouwplannen is er vaak geen enorme toeloop meer zoals
Het komt voor dat de eerste paal wordt geslagen terwijl pas één woning daadwerkelijk
Echter voor bepaalde woningtypen en locaties is er meer vraag dan aanbod.

Forensisme
Het aantal personen dat dagelijks de regio verlaat is in ongeveer 10 jaar toegenomen van ruim24.000 naar ruim 34.000 personen, meer dan 1/3 van de werkzame beroepsbevolking. Daartegenover staan de inkomende forensen. Per saldo gaan er nu 5.000 personen meer de regio uit dan tien jaar geleden. Het aantal in en uitgaande forensen is in ruim 10 jaar gegroeid met meer dan 13.000. Het aantal verkeersbewegingen is tweemaal zo groot: meer dan 26.000 verkeers-bewegingen meer dan tien jaar geleden: een groei van 43%.
Of dat leidt tot meer auto's op de weg hangt af van de modal split, de keuze voor vervoer per auto of per openbaar vervoer dan wel carpoolen. De feitelijke situatie van de dagelijkse files in de richting van het zuiden van de provincie toont aan dat de keuze vaak voor de auto wordt gemaakt. Ook al zal de werkgelegenheid in de regio toenemen is het nog de vraag of daarmee de groei van het aantal verkeersbewegingen zal verminderen. Het is immers nog af te wachten of de toename van het arbeidsplaatsen aansluit bij het opleidingsniveau en de wensen van de forensen.

De integrale tekst van het rapport De Staat van de Regio kunt u hier downloaden

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171