Socialistische Partij

Toezegging Aboutaleb aan SP: leenbijstand wordt aangepakt

23-05-2007 * Mensen die bijzondere bijstand aanvragen op het moment dat hun koelkast of wasmachine het begeeft, worden in een groot aantal gemeenten verwezen naar de kredietbank. In plaats van bijzondere bijstand te krijgen, moeten ze een bedrag lenen, ook wel leenbijstand genoemd. De SP vindt dat te gek voor woorden. "Bijzondere bijstand is een wezenlijk instrument om op lokaal niveau armoede te bestrijden. In plaats van mensen gericht te ondersteunen lijken mensen nu juist de schulden ingejaagd te worden," aldus Karabulut. Staatssecretaris Aboutaleb heeft de SP toegezegd de leenbijstand te gaan ontmoedigen en gaat met de gemeenten hierover in gesprek.

Nadat SP-Kamerlid Sadet Karabulut de problemen vandaag had aangekaart, antwoordde Aboutaleb dat hij op dit punt haar mening deelt. Hij heeft toegezegd met gemeenten afspraken te gaan maken om de bijzondere bijstand voortaan als gift te organiseren. Bij uitblijvend resultaat zal de SP alsnog wettelijke aanpassingen eisen.

De voorstellen van de SP om het sociaal minimum te verhogen, de categoriale bijstand opnieuw in te voeren en de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken konden niet op steun rekenen van de PvdA-bewindsman.