D66

Met mini-Verdrag blijft Europa een politieke dwerg

23 mei 2007, 17:40
* -
Balkenende verdedigt Nederlandse visie op Europese Grondwet in Europees Parlement -

Europarlementariër Sophie in ´t Veld toonde zich vandaag tijdens het debat met premier Balkenende over de Europese Grondwet uitermate kritisch over zijn voornemens het Verdrag zo veel mogelijk uit te kleden:

"De acht onderhandelingspunten van Uw Kabinet getuigen van een bedroevende leegte en gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef voor de toekomst van Europa. Met een mini-verdrag krijgen we mini-democratie, mini-invloed voor de burgers, mini-slagvaardigheid tegen klimaatverandering of terrorisme. Met een mini-verdrag wordt Europa een politieke dwerg. Een mini-verdrag vermindert niet de inmenging van Brussel, maar versterkt achterkamertjes besluiten."

"De grondrechten moeten juridisch afdwingbaar zijn. Het weghalen van het Handvest van de Grondrechten is een laffe truc, uitsluitend bedoeld om een referendum te ontlopen."

"De betrokkenheid van nationale parlementen moeten inderdaad versterkt worden. Maar rode kaarten en noodremprocedures leiden alleen tot verlamming van Europa. De zwakke rol van nationale parlementen in Europese zaken komt vaker voort uit desinteresse dan gebrek aan bevoegdheden."

"En over het afschaffen van de vlag en volkslied: het afschaffen van symbolen is symboolpolitiek."

"Nederland kan zoveel beter dan dit.", aldus een teleurgestelde In ´t Veld.

---