Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Amsterdam, 23 mei 2007

AWARE Psychologie: Cultuur beïnvloedt therapie

Bij het behandelen van psychische problemen van Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond ervaren vrijwel alle hulpverleners problemen door taalachterstanden en culturele verschillen. Dit blijkt uit de AWARE-monitor in nummer 2 van AWARE Psychologie, dat deze week in de winkel ligt.

De deelnemende huisartsen, psychiaters en psychologen hebben het meeste moeite met de communicatie met de eerste generatie gastarbeiders uit Turkije en Marokko. Maar liefst 95% van de zorgverleners zegt bij deze groep communicatieproblemen te ervaren die samenhangen met taalachterstanden. Van deze groep ervaart 84% 'vaak tot zeer vaak' communicatieproblemen.

Naast taalproblemen zijn er culturele verschillen die de diagnose en behandeling kunnen bemoeilijken. Bij de diagnose ervaart 94% problemen door culturele verschillen, waarvan 83% 'vaak tot zeer vaak'. Bij de behandeling is dit 92%, waarvan 72% 'vaak tot zeer vaak'. Zo zei één van de respondenten: 'Ik zie regelmatig mannelijke cliënten die worstelen met hun cultuur van trots en schaamte. Zij vinden het moeilijk om open en eerlijk tegen mij te zijn, als jonge, vrouwelijke arts.' Iemand anders noemde 'dat het bij Marokkanen onbeleefd is om 'nee' te zeggen en dat een directe confrontatie met een ernstige diagnose 'not done' is.' Er waren ook relativerende reacties. 'Ik heb meer dan vijftig nationaliteiten mogen zien in deze praktijk. Zielpijn is over de hele wereld hetzelfde. Wel is er soms een verschil in de interpretatie van klachten.' Ook merkte een zorgverlener op: 'Ik denk dat communicatieproblemen meer komen door veronderstelde dan door de daadwerkelijke cultuurverschillen

Tweede en derde generatie
De AWARE-monitor vroeg de huisartsen, psychiaters en psychologen ook naar de communicatie met de tweede en derde generatie uit Turkije en Marokko. Omdat deze mensen helemaal of grotendeels in Nederland zijn opgegroeid, zou je verwachten dat de communicatie een stuk beter verloopt. Dit blijkt ten dele het geval. Nog altijd 65% van de zorgverleners ervaart bij deze groep problemen door taalachterstand. Binnen deze groep is het percentage 'vaak tot zeer vaak' wel sterk teruggelopen: tot 17%. Bij de diagnostiek en de behandeling ervaart nog 88% respectievelijk 83% problemen die samenhangen met culturele verschillen, waarbij in circa de helft 'vaak tot zeer vaak'.

Kennis culturele achtergrond
Positief is dat de zorgverleners bereid zijn hun steentje bij te dragen om de communicatie met Nederlanders met een buitenlandse achtergrond te verbeteren. Zo zijn ze het er bijna allemaal (93%) mee eens dat zorgverleners zouden moeten beschikken over kennis van de culturele achtergrond van hun cliënten. Hier valt nog een wereld te winnen. Want van de zorgverleners zegt bijna driekwart (71%) zelf niet voldoende opgeleid te zijn voor de behandeling van psychische klachten van de eerste generatie gastarbeiders (22% zegt wel en 7% heeft geen mening). Daarnaast pleit tweederde van de huisartsen, psychiaters en psychologen voor meer zorgverleners met een niet-Nederlandse achtergrond.

AWARE-monitor
De AWARE-monitor brengt elke twee maanden via een on-line-enquête een actueel thema uit de geestelijke gezondheidszorg in kaart. Deze monitor is in mei is ingevuld door 513 respondenten, waarvan 46% huisarts, 32%psychiater en 18% psycholoog.