GroenLinks

Geen liberalisering van gezondheidsdiensten

Onderzoek door arts 23 mei 2007

Vorig jaar debatteerde het Europees Parlement over het al dan niet opnemen van gezondheidsdiensten in de dienstenrichtlijn. Behalve de liberalen stemden toen alle fracties tegen het opnemen van gezondheidsdiensten in de dienstenrichtlijn. Deze week dreigde het parlement dit terug te draaien.

De dienstenrichtlijn die uit de koker kwam van oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein heeft tot doel de interne markt te stimuleren. Daartoe moeten alle barrières, die een optimaal functioneren van de vrije markteconomie belemmeren, worden weggehaald. Uitgesloten van deze richtlijn werden vorig jaar de zogenaamde diensten van algemeen belang. Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks: "Diensten van algemeen belang dienen niet aan de grillen van de vrije markt te worden blootgesteld, omdat de vrije markt geen rekening houdt met collectieve belangen. Net zo goed als dat we politie en justitie niet privatiseren, moeten we dat ook niet met de zorg doen. Niet economische belangen, maar sociaal en maatschappelijk verantwoord beleid moeten ten grondslag liggen aan het zorgstelsel."

Iedere Europeaan toegang tot gezondheidszorg
Op 23 mei debatteerde het Europees Parlement over een rapport van de Franse socialiste Bernadette Vergnaud. In dat rapport evalueert zij het uitsluiten van de gezondheidsdiensten uit de dienstenrichtlijn. Joost Lagendijk: "Ik ben het volledig met Vergnaud eens dat iedere Europese burger toegang moet hebben tot betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Ook ben ik het met haar eens dat om dit te bereiken de patiëntenmobiliteit in de Europese Unie verbeterd moet worden. De belangrijkste conclusie in haar rapport is dat gezondheidsdiensten niet in de dienstenrichtlijn opgenomen moeten worden. Ik sluit me daar volledig bij aan."

De interne marktcommissie van het Europees Parlement dacht er anders over. Deze commissie stemde in met een wijzigingsvoorstel om gezondheidsdiensten alsnog op te nemen in de dienstenrichtlijn. Gelukkig heeft het Europees Parlement dat van de hand gewezen. Die wijziging zou namelijk betekend hebben dat de Europese markt van gezondheidsdiensten volledig geliberaliseerd had moeten worden.

Consequenties voor de gezondheidsdiensten
Verplichte liberalisatie van de gezondheidsdiensten zou enorme gevolgen hebben voor de kwaliteit van en de toegang tot zorg in Europa. Het zou onder meer betekenen dat afspraken tussen een minister van Volksgezondheid en een ziekenhuis niet meer toegestaan zijn. Wellicht nog erger is dat ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere gezondheidsdiensten geen overheidssubsidies meer zouden mogen ontvangen.

"Vorig jaar nam het Parlement een hele wijze beslissing door gezondheidsdiensten uit te sluiten van de dienstenrichtlijn. Ik ben blij dat mijn collega-parlementariërs vandaag net zo verstandig waren. Het is ontzettend belangrijk dat iedere Europese burger gelijke toegang tot goede gezondheidszorg krijgt en de kans dat de vrije markt daarin zal voorzien is klein", aldus Joost Lagendijk.

Zie ook:

* dossier Liberalisering, Europa meer dan markt