Nieuw-Vlaamse Alliantie


Blauwe belastingsverlagingen zijn ordinaire leugens (23/05/07)

Wat de N-VA al lang wist, werd vandaag nogmaals bevestigd: de belastingsdruk is onder de regering Verhofstadt niet gedaald. Ondanks alle liberale beloftes, lag de globale belastingdruk in 2006 met 44,3 % nog altijd op het niveau van 1999, het jaar waarin paars aan de macht kwam. Deze bewering komt niet van de studiedienst van een of ander partijhoofdkwartier, maar van professor Paul De Grauwe, iemand die precies weet waarover hij het heeft.

Nochtans bood de daling van de rentelasten op de overheidsschuld de ideale gelegenheid om de hoge belastingdruk enigszins af te bouwen. Het tegendeel gebeurde echter: de overheid gaf onder paars gewoon meer uit. De primaire overheidsuitgaven stegen van 42 % van het BBP in 2000 tot maar liefst 46 % in 2003! Van een versnelde afbouw van de overheidsschuld was dan ook geen sprake.

Het is duidelijk dat de VLD alle verkiezingsbeloftes rond belastingverlagingen heeft moeten inslikken. De kiezer heeft dan ook geen enkele reden om Verhofstadt en Co nog te vertrouwen. Paars had, onder meer dankzij de historisch lage rentelasten op de overheidsschuld, de unieke kans om deze schuld af te bouwen en om de te hoge belastingdruk te laten dalen. Deze kans werd echter verkeken. De hardwerkende Vlaming werd door de VLD alweer in de steek gelaten.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be