Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)



(versie met gecorrigeerde tarieven)

Persbericht 07-12 - Den Haag, 23 mei 2007

NMa: groen licht voor overname Tiscali door KPN

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verleent na diepgaand onderzoek een vergunning voor de overname van Tiscali B.V. door KPN B.V. De NMa maakte zich eerder zorgen over de concurrentie na deze voorgenomen overname. Weliswaar stijgt na de overname het marktaandeel van KPN met circa 4%, waardoor KPN ongeveer 49% van de Nederlandse huishoudens (de zogenaamde retailmarkt) bedient met internetdiensten. Toch constateert de toezichthouder dat er geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op de markten voor breedbandinternet.

Tiscali is een internet service provider (ISP) op de retailmarkt en beschikt over een eigen DSL-netwerk waarop zij diensten aan andere ISP's aanbiedt (de zogenaamde wholesale markt). Na eerder onderzoek in de zogenaamde meldingsfase vreesde de NMa dat wholesale-afnemers van Tiscali na de overname geen reële uitwijkmogelijkheden meer zouden overhouden voor de inkoop van hun diensten. Diepgaand onderzoek door de NMa wijst uit dat Tiscali een speler is die concurrentiedruk uitoefent op KPN, maar dat haar positie niet dermate groot of van bijzondere aard is dat andere DSL-spelers, zoals Orange en Tele2, samen met kabelbedrijven onvoldoende tegenwicht aan KPN zouden kunnen bieden op de retailmarkt voor breedbandinternettoegang.

De NMa constateert eveneens aan de hand van het diepgaande onderzoek dat de belangrijkste concurrenten van KPN op de retailmarkt (DSL-spelers met een eigen netwerk en kabelbedrijven) niet afhankelijk zijn van wholesale breedbandtoegang van KPN en Tiscali. De NMa heeft geen concrete aanwijzingen gevonden dat door de overname van Tiscali de resterende DSL-spelers in hun gezamenlijke slagkracht worden beperkt. Ook blijkt dat de verschillende DSL-partijen en kabelbedrijven die na de overname overblijven, voldoende tegenwicht kunnen bieden aan KPN.

KPN heeft aangekondigd het bestaande netwerk te vervangen, het zogeheten All-IP plan. OPTA doet op dit moment onderzoek naar de effecten van All-IP. De NMa concludeert dat All-IP een op zichzelf staande ontwikkeling is die los staat van de beoordeling van de overname van Tiscali. Mogelijke negatieve effecten van dit plan op de positie van concurrenten worden niet significant versterkt door de overname van Tiscali door KPN.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Eerlijke concurrentie heeft positieve effecten op de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod en is daarmee in het belang van de consument. De NMa kan om die reden voorwaarden verbinden aan een fusie of overname, of deze verbieden.