Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PPF Award 2007: project PPS Renovatie Financiën behoort tot de top drie in Europa

23 mei 2007

Dit is een persbericht van Safire.

Tijdens de uitreiking van de Public Private Finance Award op 22 mei 2007 is Safire B.V. beloond met een nominatie voor het project PPS Renovatie Financiën. Het project behoort hiermee tot de top drie in de categorie Best European project to sign. De hoofdprijs is gewonnen door het project Development and Operation of International Airports at Larnaca and Pafos uit Cyprus.

De Public Private Finance (PPF) Award wordt jaarlijks toegekend aan best practices in Europese PPS-concessieprojecten. In de categorie Best European project to sign beoordeelt de jury projecten op basis van de criteria: effectiviteit in risicobeoordeling, proces bij het bereiken van financial close, kwaliteit en duurzaamheid van het ontwerp, innovatie en flexibiliteit in gebruik. Het project PPS Renovatie Financiën werd samen met het Griekse project Ionian Road Concession en het winnende project genomineerd voor de PPF Award 2007. In totaal hebben een paar honderd projecten in de verschillende categorieën zich aangemeld, waarvan er 40 op de shortlist kwamen.

Dick Spinder, directeur Safire: We zijn er bijzonder trots op dat we tot de drie beste van Europa behoren. Natuurlijk hadden we de prijs graag gewonnen. Maar we zijn ook tevreden met de nominatie. Het betekent een internationale waardering voor onze visie en integrale aanpak. Safire won tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 5 februari al de Nederlandse Bouwprijs 2007 in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen en werd toen tevens beloond met de publieksprijs.

Het project PPS Renovatie Financiën is het eerste project voor rijksgebouwen in Nederland dat via een publiek-private samenwerking (PPS) tot stand is gekomen. Het omvat het ontwerp, de renovatie, de financiering en herinrichting van het ministerie van Financiën in Den Haag (66.000 m2), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar. Het ministerie van Financiën heeft, in samenwerking met de Rijksgebouwendienst, de renovatie van het ministerie van Financiën aangewezen als een proefproject voor toekomstige contracten voor publieke gebouwen. Deze innovatieve vorm van aanbesteden heeft een kostenbesparing van 15% opgeleverd in vergelijking met een traditionele aanbesteding.

Safire B.V., een consortium bestaande uit Strukton, ABN AMRO, GTI, Burgers Ergon en ISS, staat garant voor een kwalitatief hoogwaardige en kostenbesparende oplossing. Het succes van het PPS-project Renovatie ministerie van Financiën is grotendeels te danken aan de vruchtbare samenwerking tussen het ministerie van Financiën, de Rijksgebouwendienst en Safire. De Opdrachtgever heeft in de beoordeling niet alleen de prijs, maar ook kwalitatieve criteria meegewogen. Dit maakte een life cycle benadering mogelijk. Alle disciplines hebben als een geïntegreerd team samengewerkt bij het ontwerpen en prijzen. Bij het ontwerp stond niet het gebouw, maar de toekomstige gebruiker centraal. Begin 2007 is begonnen met de bouwkundige renovatie. Het gebouw wordt naar verwachting eind 2008 in gebruik genomen.