Electrabel


OSART-audit erkent de prioriteit die Electrabel hecht aan de veiligheid in de kerncentrale van Tihange PDF versie woensdag 23 mei 2007

Brussel - De experten van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAAE) hebben vandaag hun veiligheidsaudit in de nucleaire eenheid Tihange 1 afgerond. Deze morgen werden de eerste resultaten van de audit mondeling toegelicht aan de directie van de site en de bevoegde Belgische nucleaire controle-overheden (FANC en AVN).
Het resultaat is positief en bemoedigend. De experten erkennen onder meer de prioriteit die Electrabel hecht aan de veiligheid en de permanente dynamiek tot verbetering die werd ingevoerd. Zij hebben een aantal concrete assen voor verbetering geïdentificeerd die Electrabel zullen toelaten om verder te evolueren in de richting van de beste praktijken ter wereld (het Osart-referentiekader). De auditeurs hebben in Tihange ook een aanzienlijk aantal 'best practices' opgemerkt die op hun beurt als voorbeeld zullen dienen voor de andere nucleaire operatoren in de rest van de wereld.
De geformuleerde aanbevelingen en suggesties ter verbetering hebben hoofdzakelijk betrekking op volgende aspecten: een meer strikte formalisering van sommige werkmethodes en procedures, een meer nauwkeurige houding bij de uitvoering van het werk en enkele meer concrete praktijken. De centrale wordt ook aangemoedigd het gebruik van individuele beschermingsmiddelen, de integratie van opgedane ervaringen op alle niveaus en de informatie en signalisatie met betrekking tot de specifieke bestralingsrisico's, te versterken. De experten hebben ook vastgesteld dat de brandbestrijdingsmiddelen, de detectieapparatuur voor interne of externe besmettingen, alsook een aantal hulpmiddelen die eventuele interventies van de openbare hulpdiensten vergemakkelijken, bijzonder doeltreffend zijn. Wim De Clercq, directeur van de centrale, omschreef de audit als " een belangrijke stap in een continu proces van voortdurende verbetering waartoe Electrabel en meer bepaald de 800 werknemers van de centrale actief bijdragen". Hij voegde er aan toe " dat de nodige actieplannen zullen worden opgemaakt en in de praktijk zullen worden omgezet conform de aanbevelingen van de experten; deze zullen bij hun afsluitend bezoek begin 2009, formeel de geboekte vooruitgang kunnen vaststellen, in de door hen onderzochte domeinen". Afsluitend vermeldde hij : "dat de lessen uit de audit het volledig nucleair park van Electrabel ten goede zullen komen, niet alleen de site van Tihange maar ook de kerncentrales van Doel."
De OSART audit (Operational Safety Review Team) vond plaats van 5 tot 23 mei 2007 en werd door IAAE uitgevoerd op vraag van de Belgische nucleaire controle-autoriteiten. 15 internationaal erkende nucleaire veiligheidsexperten namen er aan deel.
OSART-reviews zijn erop gericht om de operatoren van nucleaire centrales te helpen in hun continu verbeteringsproces van de operationele veiligheid. Hiertoe worden de handelswijzen en de veiligheidsaanpak in een bepaalde centrale voor de verschillende domeinen getoetst aan de beste gebruiken van andere nucleaire operatoren wereldwijd.

Een informatie dossier over de OSART audit in de kerncentrale van Tihange, evenals een meer gedetailleerde presentatie van de resultaten zijn verkrijgbaar op eenvoudig verzoek.