Top 5 energiebezuininging is broodje aap-verhaal


door onhaalbaarheid voor meer dan 95% van de Nederlandse bevolking

HOORN, 20070523 -- De BVVU (Belangen Vereniging Voor Uitkeringsgerechtingen) en Stichting S.O.S. (Sociaal-Ondernemen, lezen als actie, Steunfonds) reageren verontwaardigd op de top 5 aan bezuinigingen van het RTL nieuws van gisteren.

Indien een verbod op de gloeilamp onhaalbaar is door het enorme prijsverschil tussen een gloeilamp en een spaarlamp, zeker voor alle 2.000.000 Nederlanders met laag inkomen (bron kernkaart Ministerie SZW, inkomen tot 120% van de bijstandnorm), is de TOP 5, van totale vervanging van alle oude elektrische apparaten, nieuwe energiezuinige boiler in plaats van oude cv ketel t/m aanschaf van nieuwe auto aan toe, te zot voor woorden.

Alle energiebesparende maatregelen worden afgewenteld op de mogelijkheden van de individuele Nederlander. O.i. dient bewustwording, gedragsverandering en maatregelen onafhankelijk te zijn van ieders financiële mogelijkheden. De lage Inkomens zouden, zonder stagnatie, door hun gemeente geholpen kunnen worden. Zij hebben samen tenslotte honderden miljoenen euro's aan ongebruikte en liggende reïntegratiepotjes. Nederland heeft een ons allen rakend milieu probleem.

"Het kan zo simpel", vertelt Anja van de Brug, voorzitter van de BVVU en de Stichting S.O.S. "Het milieu en de portemonnee van alle Nederlanders zijn er bij gebaat door niet alleen een "licht" verbruiksvermindering, want de gemiddelde lichtbehoefte is op jaarbasis slechts 3 uur van een 24 uur durend etmaal. Door simpele, in elk van de 7,1 miljoen huishoudens makkelijk te installeren, 19 gas, water en elektra besparende producten in één doos, kan het milieu ontzien worden met een jaarlijkse reductie van maar liefst 7,1, Megaton, kunnen de schoolverlaters, kansarme oudere- en jeugdwerklozen ingezet worden voor inpak, distributie en installatie van de energie dozen. Vooral bij de senioren is het onverstandig hen op een ladder lampen te laten vervangen, hebben alle Nederlandse huishoudens jaarlijks circa ¤ 700 extra te besteden. Voor de laag Inkomen Gezinnen een zeer welkome, bijna dertiende maand."

De BVVU en de Stichting S.O.S. nodigen bij deze Minister Cramer uit voor een persoonlijk onderhoud. Alle Nederlanders willen we vragen om hun handtekening te willen zetten onder het Burgerinitiatief, want 50 handtekeningen per gemeente, 500 per provincie en slechts 40.000 handtekeningen in totaal, zetten de simpele voor alle huishoudens haalbare betaalbare oplossing op de agenda van zowel de gemeente, als de provincie, als van de Tweede Kamer en dienen zij te stemmen. Houd vooral in het achterhoofd wie de grootaandeelhouders van het netwerk en de energieleveranciers zijn.





Anja van de Brug