Aedes

Regionale debatten over woonruimteverdeling en Huisvestingswet

8 mei 2007

Eind mei en begin juni 2007 organiseert Aedes in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Inter Provinciaal Overleg (IPO) vijf regionale debatten. Daarin wordt gesproken over de uitkomsten van de raadpleging van het Aedes-ledenpanel en gemeenten over de toekomst van de woonruimteverdeling en vernieuwing van de Huisvestingswet. Doel van de debatten is om helder te krijgen wat wél en wat niet in de door minister Vogelaar (WWI) aangekondigde nieuwe Huisvestingswet moet worden opgenomen.

De debatten worden met plenair ingeleid door Frank Köster, medeauteur van de recent verschenen publicatie 'Perspectief op een wooncarrière'. Daarnaast gaan de deelnemers in verschillende workshops met elkaar in debat.

Bestuurders of beleidsmedewerkers van woningcorporaties en gemeenten zijn van harte welkom om één van deze debatten bij te wonen. Deze vinden plaats op 23 mei in Nuland, op 24 mei in Assen, op 30 mei in Maarssen, op 31 mei in Arnhem en op 7 juni in Ridderkerk. Alle worden gehouden van 13.00 tot 17.00 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

In april 2007 raadpleegde Aedes haar ledenpanel. De VNG legt momenteel dezelfde vragenlijst voor aan gemeenten. De eerste, voorlopige uitkomsten laten op onderdelen sterke overeenkomsten maar ook duidelijke verschillen in opvattingen zien over de gewenste inhoud van de nieuwe Huisvestingswet.

Uit de peilingen blijkt dat slechts 20 procent van de corporaties tegenover ruim 50 procent van de gemeenten vindt dat het stellen van bindingseisen in de nieuwe wet mogelijk moet zijn. En zo'n 80 procent van de corporaties tegenover 20 procent van de gemeenten vindt dat gemeenten geen regels meer zouden moeten stellen maar louter prestatieafspraken met verhuurders moeten maken.

Eens zijn gemeenten en corporaties het bijvoorbeeld over de stelling dat de huidige woonruimteverdelingsystemen slecht voldoen voor huishoudens die plotseling, bijvoorbeeld door werk of gezinssituatie, snel moeten verhuizen. Ook zijn gemeenten en corporaties het duidelijk eens (beiden 90 procent!) dat de nieuwe Huisvestingswet lokaal maatwerk op wijk-, buurt-, dorp- en gemeente niveau mogelijk moet maken.

Inschrijving kan door op 'Aanmelden' te klikken in de Zie ook kolom. Voor meer informatie over de debatten kan contact opgenomen worden met Helien Lohuis, (035) 62 68 212 of h.lohuis@aedes.nl.