Ingezonden persbericht


Geachte heer, mevrouw,

TER INFORMATIE ontvangt u hierbij de agenda ten behoeve van de 35e plenaire vergadering van de Raad voor de Wadden op woensdag 23 mei 2007.

12.30 - 13.30 uur


1) opening en vaststelling van de agenda


2) advies Groenboek Maritieme Strategie

Het advies is conform afspraak door de gezamenlijke werkgroep van de vier vaststellende Raden reeds uitgebracht. Op 5 juni aanstaande zal het advies worden besproken met de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw Huizinga. Verder is, in vervolg op een aanbod tijdens het bezoek van de Raad aan de Tweede Kamer, overleg gaande met de Vaste Kamercommissie V&W over een mogelijke nadere toelichting op het advies van de raden. De Raad dient het advies nog formeel vast te stellen.

conceptbesluit: de Raad stelt het advies vast.


3) conceptadvies Natuurgrenzen (EK&ER)

Ter bespreking ligt voor het conceptadvies met een toelichtende nota. In deze nota wordt aangegeven wat de stand van zaken m.b.t. de voortgang van het conceptadvies is, en worden de inhoudelijke discussiepunten aan de Raad voorgelegd.

Behandelingsvoorstel: de Raad bespreekt het conceptadvies inhoudelijk.

13.30 - 15.00 uur


4) zoet-zoutovergangen

a) plan van aanpak + projectgroep

In overleg met de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) is het plan van aanpak op hoofdlijnen opgesteld, dat in de eerste projectgroepvergadering zal worden uitgewerkt. Het plan van aanpak is gebaseerd op de adviesaanvraag aan de Raad voor de Wadden. De adviesaanvraag aan de RLG is nog niet formeel verzonden. Voorgesteld wordt om naast de gezamenlijke projectgroep een enigszins uitgebreide interne projectgroep in te stellen (de heren Nooitgedagt en Schroor), die zich met name zal richten op de uitwerking van het advies voor het Waddengebied. Deze leden fungeren als agendalid van de gezamenlijke projectgroep.

b) notitie bevoegdheden

Vooruitlopend op de verdere uitwerking van het advies is een eerste inventarisatie gemaakt van de verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden over de verschillende overheden die betrokken zijn bij de toekomstige ontwikkelingen in het Lauwersmeergebied, voor wat betreft natuur en waterbeheer.

Conceptbesluit: de Raad stemt in met het voorgestelde plan van aanpak.


5) startnotitie advies biobrandstoffen Waddengebied

De Raad is door de Tweede Kamer gevraagd te adviseren over de opwerking, produktie en het gebruik van biobrandstoffen in het Waddengebied. De Raad zal dit advies in samenwerking met de Algemene Energie Raad en de Raad voor het Landelijk Gebied voorbereiden, omdat zij beide al van plan waren adviezen voor te bereiden over biomassa. Als eerste stap hebben de secretariaten een startnotitie opgesteld die in de drie raden wordt besproken.

Behandelingsvoorstel: de Raad bespreekt de startnotitie inhoudelijk en stelt het vast.


6) conceptwerkprogramma 2008 en volgende jaren + planning 2007

In de junivergadering zal de Raad zijn conceptwerkprogramma voor 2008 moeten vaststellen. Ter voorbereiding hierop vindt er een inventarisatie plaats van mogelijke adviesonderwerpen voor de komende jaren.

Behandelingsvoorstel: de Raad beraadslaagt over mogelijk aanvullende adviesthema's voor de komende jaren.


7) Strategie European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC)

De EEAC heeft een strategiedocument opgesteld. De Raden wordt gevraagd of zij dit document willen onderschrijven. Het secretariaat stelt voor om op het document in zijn huidige vorm negatief te reageren.

Conceptbesluit: De Raad laat de EEAC weten het strategiedocument niet ongewijzigd te kunnen onderschrijven.


8) mededelingennota


9) conceptverslag plenair 7 maart 2007

Conceptbesluit: de Raad stelt het verslag vast.


10) rondvraag en sluiting

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Raad via telefoonnummer 058 2126015 of per e-mail: info@raadvoordewadden.nl.

Voor de goede orde vermelden wij nog dat, i.v.m. Hemelvaartsdag, het secretariaat vanaf maandag a.s. bereikbaar is.

Met vriendelijke groet,
============================
Raad voor de Wadden
Postbus 392, NL 8901 BD Leeuwarden
Lange Marktstraat 5, NL 8911 AD Leeuwarden

T 058 2126015
F 058 2120158
M info@raadvoordewadden.nl
W www.raadvoordewadden.nl