Centrum voor Wiskunde en Informatica

PERSBERICHT
16 mei 2007/6

Toekomst interactieve tv zichtbaar op EuroITV 2007

Mobiele tv, sociale interactieve televisie, ambient entertainment: op de vijfde European Interactive TV Conference - EuroITV 2007 - komen allerlei onderwerpen aan bod die te maken hebben met de toekomst van interactieve televisie. Ruim honderd onderzoekers, omroepmedewerkers en fabrikanten uit de hele wereld zullen de conferentie bezoeken, die van 23 tot en met 25 mei 2007 wordt georganiseerd op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Pers is van harte welkom.

"Televisie is een sociale activiteit en technologie moet de sociale aspecten van interactieve televisie versterken," aldus congres-organisator en CWI-onderzoeker Pablo Cesar. "Families en vrienden verspreiden zich over de wereld. Als je samen met je familieleden in het buitenland voetbal wilt kijken en live hun reacties wilt horen en zien, kan dat straks met sociale interactieve tv. Je kunt ook met een druk op de knop spelerslijsten zien, of bijvoorbeeld bij Idols-achtige wedstrijden stemmen met je afstandsbediening. Interactieve tv heeft de toekomst." De ondertitel van de conferentie is dan ook: 'Interactive TV, a shared experience'.

Tijdens de conferentie zal de BBC een demonstratie geven. Daarnaast behandelen vier workshopseries mobiele tv, sociale interactieve televisie, personalisatie in iTV en ambient entertainment. Keynote speakers Maddy Janse (Philips Research), Luiz Fernando Gomes Soares (PUC-RIO, Brazilië) en Matthias Rauterberg (TU/e) vertellen over hun onderzoek. Posterpresentaties gaan over P2P television, usability, t-learning, 3DTV en interactive advertising. De conferentie wordt gesponsord door het CWI, de KNAW en ERCIM, in samenwerking met ACM, SIGMM, SIGCHI, and SIGWEB. Co-sponsor is IFIP. Voorzitter van de conferentie is Pablo Cesar (CWI).