Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 mei 2007

Overstad en Waterkwekerij op agenda van internationaal werkcongres

Het jaarlijkse werkcongres van de International Federation for Housing and Planning (IFHP) vindt dit jaar plaats op 24 en 25 mei in Alkmaar. De gemeente Alkmaar en woningcorporatie Van Alckmaer organiseren het congres, dat als thema 'Continuïteit en verandering in steden' heeft. De Alkmaarse ontwikkelgebieden Overstad en Waterkwekerij zijn belangrijke gespreksonderwerpen tijdens het congres. Het doel is te komen tot innovatieve en werkbare ideeën voor deze locaties. De deelnemers komen uit zes landen en zijn door hun werk betrokken bij stedelijke ontwikkeling en cultureel erfgoed.

Tijdens het IFHP-werkcongres wisselen de deelnemers kennis en 'best practices' uit. Zij bespreken lokale situaties, waarbij beleid en beleidsinstrumenten voor stedelijke vernieuwing en behoud van cultureel erfgoed succesvol zijn ontwikkeld en uitgevoerd. De deelnemers denken mee en adviseren over de ontwikkelgebieden.

De herontwikkeling van Overstad moet een sterke impuls geven aan Alkmaars groei. Naast stedelijk wonen nabij het historische stadscentrum, is er onder andere ruimte voor nieuwe grootschalige winkelconcepten. De ontwikkeling van de Waterkwekerij moet leiden tot een nieuwe, moderne, waterrijke, duurzaam gebouwde woon- en werkwijk van ruim 20 hectare. Meer informatie over deze ontwikkelgebieden is te vinden op www.alkmaar.nl/overstad en www.waterkwekerij.nl.

Woningcorporatie Van Alckmaer, die dit jaar 100 bestaat, heeft circa 2.750 woningen in bezit, waaronder historische panden. In haar aanpak staat de klant centraal en wordt veel keuzevrijheid geboden. Daarbij ontwikkelt de corporatie innovatieve woonoplossingen. Ook bij de ontwikkeling van Overstad en de Waterkwekerij stelt Van Alkmaer graag haar kennis en ervaring beschikbaar.