Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Bedrijfsleven, onderwijs en kenniscentra slaan handen ineen Jaar van de techniek wordt officieel geopend!

Geachte redactie,

Op 23 mei a.s. om 11.00 uur zal in het Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag, het Jaar van de Techniek worden geopend door de ondervoorzitters van de Vaste Commissies voor Economische Zaken en voor OCW van de Tweede Kamer. Voorafgaand aan deze opening zullen de technische bedrijfstakken, het onderwijs en de kenniscentra een intentieverklaring ondertekenen om de krachten te bundelen met als doel het imago van techniek en technische opleidingen bij het publiek te veranderen.

Waarom?
De technische bedrijfstakken in Nederland kampen met een toenemende schaarste aan technisch opgeleide beroepskrachten. De ontwikkeling in deze sector, die één kwart vormt van de totale werkgelegenheid in Nederland, dreigt daardoor de komende jaren in ernstige mate te worden geremd. Eén van de redenen voor de geringe belangstelling van jongeren voor het volgen van een opleiding in een technische richting is het onduidelijke, 'versplinterde' beeld van de sector. Daarnaast is het een gegeven, dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder geoptimaliseerd kan worden.

Het is hóóg tijd, dat de technische branches samen met het onderwijsveld en relevante maatschappelijke organisaties hun krachten bundelen om het imago van de techniek en de technische opleidingen bij het publiek te veranderen. Om deze reden zal op 23 mei a.s. een intentieverklaring tot samenwerking worden ondertekend tussen acht (bipartite) technische opleidingsfondsen (en hun achterliggende werkgevers- en werknemers-organisaties), de HBO-raad, de MBO-Raad en de VO-raad, alsmede het Platform Bèta Techniek en de Nederlandse Technocentra, die daarmee de start aangeven van de verdere activiteiten van het Samenwerkingsverband 'Jaar van de Techniek'.

Programma
De ondertekening zal plaatsvinden door de heer drs. ing. P.C.J.M. Ewalds, Uneto-Vni, voorzitter van de Stuurgroep 'Jaar van de Techniek', de heer ir. H. van Terwisga, Platform Bèta Techniek en mevrouw N. Freericks, MBO Raad, in aanwezigheid van mevrouw drs. C.W.J.M. Roefs, ondervoorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de heer drs. J.W.M.M.J. Hessels, ondervoorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken. De ondertekening zal (kort) ingeleid worden door de heer drs. A.F.A.M. van der Leest, Koninklijke Metaalunie, voorzitter Programmaraad 'Jaar van de Techniek'. Na de ondertekening zullen beide ondervoorzitters uit de Tweede Kamer een symbolische handeling verrichten, waarmee het 'Jaar van de Techniek' wordt geopend.

Aanmelden
Wij hopen u op de persconferentie te ontmoeten. U kunt uw komst melden per e-mail via info@vanoortenvanoort.nl of via telefoonnummer 070-3691700. Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Erik Anschütz, via telefoonnummer 06 - 387 557 43.

Met vriendelijke groet,
Jaar van de Techniek

Erik Anschütz
Projectleider