Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200509593/1
(Bestemmingsplan "Buitengebied gemeente Tiel") Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Buitengebied gemeente Tiel" van de gemeente Tiel. De gemeente bezit veel bekende archeologische vindplaatsen en is archeologisch erg rijk. Voor een groot deel van het gebied geldt dat er een aanzienlijke kans bestaat dat nog meer archeologische resten worden aangetroffen. Twee inwoners van Tiel, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente en de directeur van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (tegenwoordig: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en monumenten) komen in beroep tegen het plan. De directeur stelt onder meer ten aanzien van een aantal gebieden die zijn aangemerkt als gebied met zogenaamde middelhoge of hoge archeologische verwachtingswaarde dat daaraan in het plan onvoldoende bescherming wordt geboden.


* 200510017/1
(Bestemmingsplan "Landelijk Gebied" van de gemeente Wassenaar) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Landelijk Gebied" van de gemeente Wassenaar. De provincie heeft het bestemmingsplan grotendeels goedgekeurd. Het bestemmingsplan ziet op het hele buitengebied van Wassenaar en is conserverend van aard. Onder meer een groot aantal inwoners van Wassenaar en het Samenwerkingsverband Amonsvlakte zijn het niet met het besluit van de provincie eens. Zij vinden onder meer dat op de Amonsvlakte niet twee holes van een golfbaan mogen worden aangelegd. Deze vlakte is nu nog een openbaar toegankelijk wandel- en ruitergebied. Verder voeren verschillende bewoners aan dat zij in hun bedrijfsactiviteiten worden beperkt door de goedkeuring van het bestemmingsplan. Deze activiteiten hebben vooral betrekking op het fokken van paarden en het houden van paardenpensions. Ook het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar is in beroep gekomen, omdat de provincie gedeeltelijk goedkeuring heeft onthouden aan het bestemmingsplan. Het gaat om uitbreiding van de zandwinning in Wassenaar in het Valkenburgse meer. De gemeente wil daar niet aan meewerken en heeft dat gebied een agrarische bestemming gegeven. De provincie vindt dit in strijd met het streekplan en heeft daarom goedkeuring daaraan onthouden.


* 200603603/1
(Vergunning aan E.ON Benelux voor kolengestookte elektriciteitscentrale Maasvlakte)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan E.ON Benelux uit Rotterdam voor een kolengestookte elektriciteitscentrale op de Maasvlakte. Onder andere de Vereniging "Verontruste Burgers van Voorne" is het niet eens met deze vergunning. Zij vindt dat het niet toelaatbaar is dat de uitstoot van fijn stof toeneemt als gevolg van het verlagen van twee schoorstenen. Ook vraagt zij zich af of er niet te veel gevaarlijke stoffen worden uitgestoten en of er geen betere technieken zijn om deze uitstoot te beperken.


* 200604209/1
(Bestemmingsplan "Stationsgebied Lage Zwaluwe e.o." van de gemeente Moerdijk)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Stationsgebied Lage Zwaluwe e.o." van de gemeente Moerdijk. Het plan heeft met name betrekking op wegrestaurant Kanters dat is gelegen tussen de rijkswegen A16, A17 en A59. Het plan beperkt de uitbreidingsmogelijkheden van het restaurant. De eigenaar van het restaurant verzet zich daartegen, omdat hij vindt dat die mogelijkheden essentieel zijn voor het rendabel houden van het restaurant.


* 200605004/1
(Bestemmingsplan "Bruneppe-Oranjewijk" van de gemeente Kampen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Bruneppe-Oranjewijk" van de gemeente Kampen. Het plan voorziet onder meer in de sloop van een aantal woningen en een zeer oude palingrokerij aan het Slagersplein in Bruneppe. Het plan maakt tevens de nieuwbouw van vier woontorens op dezelfde locatie mogelijk. De palingrokerij en de bewoners van de te slopen woningen zijn het niet eens met de goedkeuring en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij willen de rokerij behouden, omdat zij vinden dat het een monumentaal karakter heeft. Ook zijn ze tegen de sloop van de woningen, omdat zij daar al zeer lang naar tevredenheid wonen.


* 200605898/1
(Vernieuwen en verbouwen van woonzorgcentrum Sint Jeroen te Noordwijk)
Uitspraak over de vrijstelling en bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft verleend aan de stichting "Stichting Valent RDB" voor het woonzorgcentrum Sint Jeroen in Noordwijk. De stichting heeft de bouwvergunning gevraagd voor het renoveren en verbouwen van het bestaande hoofdgebouw. Ook zullen onder meer de bestaande aanleunwoningen worden vervangen door nieuwe zorgappartementen en zal langs de Zeestraat nieuwe bebouwing worden gerealiseerd voor onder meer spreekkamers en een recreatiezaal. Een aantal omwonenden is het niet eens met de bouwplannen en is, nadat de rechtbank 's-Gravenhage hun beroep ongegrond heeft verklaard, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij betogen onder meer dat de gemeente het bouwplan ten onrechte niet aan de provincie ter beoordeling heeft voorgelegd. Daarnaast vinden zij dat de eisen wat betreft de minimale woonoppervlakte onvoldoende zijn om het bouwplan op de aangevraagde locatie te realiseren.


* 200606242/1
(Milieuvergunning dierencrematorium Heelweg-Oost) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Kollenweidehof B.V. voor onder meer een crematorium voor huisdieren en paarden aan de Bosboombroekerweg 35 in Heelweg-Oost. Een inwoner van Heelweg (gemeente Oude IJsselstreek) is het niet eens met de verlening en is in beroep gekomen bij de Raad van State.


* 200607084/1
(Grenswaarden voor geluidsbelasting Delft)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij op verzoek van de gemeente Delft een hogere geluidsbelasting wordt toegestaan voor 757 nieuw te bouwen woningen in de zone van de Coenderstraat, Emplacementsweg, Papsouwselaan en de Westlandseweg in Delft. Twee inwoners van Delft komen tegen het besluit in beroep bij de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200607085/1.


* 200607085/1
(Grenswaarden voor geluidsbelasting Delft)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij op verzoek van de gemeente Delft een hogere geluidsbelasting wordt toegestaan voor 31 bestaande woningen in de zone van de Verlengde Coenderstraat/Parallelweg en de Coenderstraat in Delft. Twee inwoners van Delft komen tegen het besluit in beroep bij de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200607084/1.


* 200607779/1
(Beëindiging ontwikkeling derde peuterspeelzaal in De Lier) Uitspraak over het stilleggen van de ontwikkeling van een derde peuterspeelzaal in de gemeente Westland (voorheen gemeente de Lier). Deze peuterspeelzaal zou worden gebouwd bij de rooms-katholieke basisschool de Achtersprong. In verband daarmee is aan de stichting "Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (voorheen "Stichting Katholiek Primair Onderwijs Westland") een bepaald budget toegekend. De gemeenteraad heeft tot het stilleggen van deze ontwikkeling besloten vanwege een teruglopende behoefte aan peuterspeelzaalplaatsen. Daarnaast is aan de stichting medegedeeld dat de tot 8 maart 2005 gemaakte voorbereidingskosten aan de stichting zullen worden uitbetaald. Nadat het beroep van deze stichting bij de rechtbank 's-Gravenhage gegrond is verklaard, is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland in hoger beroep gekomen bij de Raad van State.