Unicef persservice

EMBARGO TOT 00.01 GMT, woensdag 23 mei 2007

Unicef luidt noodklok voor Iraakse kinderen

De VN-kinderrechtenorganisatie heeft dringend 42 miljoen US dollar nodig voor haar hulpverlening aan kinderen in Irak, Jordanië en Syrië

Den Haag, 23 mei 2007 - De humanitaire situatie in Irak is alarmerend. De omstandigheden waarin Iraakse kinderen leven als gevolg van het geweld en het feit dat ze van huis en haard verdreven zijn, hebben volgens Unicef een kritiek punt bereikt. De VN-kinderrechtenorganisatie heeft dringend 42 miljoen US dollar (circa 31 miljoen euro) nodig voor hulpverlening aan kinderen in Irak en voor Iraakse kinderen die met hun familie naar de buurlanden Jordanië en Syrië zijn gevlucht.

Sinds 2003 zijn vier miljoen mensen in Irak voor het geweld op de vlucht geslagen, de helft daarvan zijn kinderen. Velen zoeken hun toevlucht tot instabiele gemeenschappen in de buurt die ook lijden onder de gevolgen van de oorlog. De al verzwakte voorzieningen van deze gemeenschappen komen hierdoor nog zwaarder onder druk te staan. De vluchtelingen die Irak verlaten, wacht een onzekere toekomst. Ze zijn niet zeker van hun verblijfsstatus, waardoor ze geen medische hulp durven te zoeken en hun kinderen niet naar school sturen. Onder de vluchtelingen zijn duizenden artsen, verpleegkundigen, ingenieurs en onderwijzers, allen belangrijke mensen in het leven van de kinderen. De kinderen in Irak worden zo beroofd van de fundamenten van hun bestaan.

"De uittocht van zorgverleners slaat grote gaten in het dagelijks leven van Iraakse kinderen, iets wat temidden van al het geweld vaak over het hoofd wordt gezien," zegt Roger Wright, directeur van Unicef Irak. "We moeten deze gaten vullen; de levensomstandigheden van te veel Iraakse kinderen gaan achteruit."

Verslechterde omstandigheden
Vorige week rapporteerde Irak de eerste gevallen van cholera van dit jaar. Alle patiënten zijn kinderen. Hierdoor stijgt de angst dat Irak tijdens de zomermaanden met een uitbraak van deze ziekte te maken krijgt. Door de verslechtering van de voorzieningen voor schoon water en sanitair, beschikt nu slechts ongeveer 30 procent van de kinderen in Irak over veilig drinkwater. Ook wordt het voor de bevolking steeds moeilijker om medische hulp te krijgen. Doordat veel scholen kampen met de gevolgen van de onveilige situatie en met overvolle klassen, krijgen te weinig kinderen goed onderwijs.

Vanwege de onveilige situatie kan in veel gebieden niet een compleet 'hulppakket' geboden worden. Desondanks is het nog steeds mogelijk is om een groot aantal kinderen in nood te helpen. Onlangs hebben Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een mede door de Europese Commissie gefinancierde nationale campagne gevoerd, waarbij 3,6 miljoen kinderen tegen mazelen, de bof en rodehond werden ingeënt. Negentig procent van het beoogde aantal kinderen werd tijdens deze campagne bereikt. Deze internationale hulp aan Irak - vooral als het om kinderen gaat - moet doorgaan, totdat de Iraakse regering deze hulp zelf kan verlenen.

Steun van Unicef
Unicef gaat door met het uitbreiden van voorzieningen voor water en sanitair, waaronder de dagelijkse levering van water via tanks aan ongeveer 120.000 mensen in en rond Bagdad. Unicef steunt vaccinatiecampagnes, zorgt voor medische hulpmiddelen en voor voorraden 'oral rehydration salts' (ORS) voor kinderen met diarree. De faciliteiten in overvolle scholen zullen worden verbeterd. Onderwijzers en leerlingen krijgen lesmaterialen en kinderen die door de onveilige situatie niet naar school kunnen, krijgen de mogelijkheid thuis de lessen in te halen. Daarnaast zal Unicef familieleden van alleenstaande kinderen opsporen en kinderen psychosociale hulp bieden.

Jordanië en Syrië
Unicef zal ook de Jordaanse en Syrische regering steunen bij de zorg voor goede voorzieningen voor het groeiende aantal Iraakse kinderen binnen hun grenzen. In eerste instantie gaat het om onderwijs, gezondheidzorg en het beschermen van deze kinderen tegen uitbuiting en misbruik.

Samen met de Jordaanse regering zal de VN-Kinderrechtenorganisatie ervoor zorgen dat Iraakse kinderen naar school gaan en op school blijven. Ook zal Unicef doorgaan met het bieden van gezondheidszorg en de voorzieningen voor het beschermen van kinderen uitbreiden.

Unicef zal de Syrische regering assisteren bij de zorg voor vaccinaties en andere medische zorg voor Iraakse kinderen. Daarnaast moeten er veilige plekken voor hen worden gecreëerd en moeten er speciale voorzieningen komen voor de bescherming van kwetsbare Iraakse meisjes en vrouwen.
--------




Unicef