Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nissan scoort zeer goed in crashtest

Den Haag, 23 mei 2007

De Nissan Qashqai scoort in de laatste Euro NCAP-tests bijna maximaal voor bescherming van volwassen inzittenden. Nog niet eerder behaalde een auto 37 punten (vijf sterren). Daarmee overtreft de Qashqai met bijna een vol punt de eerdere topper Peugeot 1007 met zijn 36 punten.

In de nieuwe EuroNCAP-crashtests zijn twee modellen getest, de middenklasser Nissan Qashqai en de midi-MPV Kia Carens.

De Nissan behaalt zeer royaal de maximale vijf sterren voor volwassen inzittenden en scoort ook voor de maximale hoeveelheid sterren voor bescherming van kinderen in de auto. Op de voetgangersvriendelijkheid is nog wel wat aan te merken. De bovenrand van de motorkap voldoet niet aan de eisen, waardoor dit onderdeel slechts twee van de vier sterren oplevert.

De Kia behaalt op elk onderdeel steeds één ster minder, respectievelijk vier, drie en een ster. Het sterkste punt van de Kia is de zeer goede bescherming bij een zijdelingse botsing, met als enig minpunt het openspringen van een portier.

De geregelde publicaties van crashtesten door de ANWB en zijn zusterclubs heeft de verbeteringen van de botsveiligheid van auto's duidelijk zeer gestimuleerd.

Met het bereiken van de bijna maximale beoordeling staat Euro NCAP nu voor de uitdaging nog meer aspecten in de beoordelingen in te voeren. De beproeving van de achteropbotsing voor het beoordelen van de bescherming tegen whiplash is inmiddels in ontwikkeling.

De ANWB, een vereniging met 3,9 miljoen leden, vindt verkeersveiligheid erg belangrijk en heeft twintig jaar ervaring met het uitvoeren van crashtesten bij auto's. De ervaring leert dat het uitvoeren van crashtesten leidt tot een hogere veiligheid bij de auto's en de inzittenden.

Zie verder anwb.nl

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)