NEN


NEN bekijkt of normen toeristensector toegankelijker kunnen maken

dinsdag 22 mei 2007, 10:38

NEN is een haalbaarheidsstudie gestart om te bepalen hoe groot de behoefte is aan Europese normen voor de toegankelijkheid in de toeristensector. De eerste stap is het identificeren en benaderen van belanghebbenden.

Veel mensen hebben de wens om te reizen en andere Europese landen te ontdekken. Hetzelde geldt ook voor mensen met een beperking, maar voor deze groep mensen is dit niet zo eenvoudig. Er zijn nog te weinig toeristenplaatsen goed toegankelijk. Het gaat hierbij niet alleen om de bereikbaarheid van de locatie, maar ook om de uitrusting van de accommodatie en de faciliteiten.
Een ander punt is dat er binnen Europa geen eenduidige afspraken zijn over het gebruik van informatie en symbolen. Dit kan er zelfs toe leiden dat, ook wanneer een toeristenplaats goed toegankelijkheid is, er te weinig bekendheid mee is en vertrouwen bestaat dat dit ook daadwerkelijk zo is.

De haalbaarheidsstudie heeft betrekking op het voorzien in betrouwbare informatie over de toegankelijkheid van toeristenplaatsen (historisch, natuur en recreatief), inclusief transport, accommodatie en faciliteiten (hotels, restaurants etc.). Deze informatie is bedoeld voor personen met fysieke, zintuiglijke en cognitieve beperkingen. Een onderliggende doelstelling van de studie is het verder op gang brengen van een bewustwordingsproces, waardoor een verbetering van toegankelijkheid van toeristenplaatsen gestimuleerd wordt. Europese normen kunnen hier een katalyserend effect op hebben.

Europese paraplu
NEN inventariseert en analyseert via interviews met belanghebbenden en discussiebijeenkomsten de kenmerken van en problematiek in de Nederlandse markt . Dit om te bepalen of er behoefte is aan Europese normen op het gebied van toegankelijkheid in de toeristensector. Hetzelfde gebeurt in een groot aantal andere Europese landen, onder verantwoordelijkheid van het Europese normalisatie-instituut CEN. De Europese Commissie heeft CEN hiervoor opdracht gegeven. In juli 2008 moet de haalbaarheidsstudie zijn afgerond. Het eindrapport moet de Europese Commissie en CEN tevens inzicht geven in de succesfactoren voor een normontwikkelingsproject op het gebied van toegankelijkheid in de toeristensector.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die belang hebben bij het onderwerp. Voor meer informatie over de haalbaarheidsstudie en actieve betrokkenheid: ir. Jappe van der Zwan, NEN-Business Development, (015) 2 690 428, businessdevelopment@nen.nl.