NEN


NEN-norm in de maak voor schuldhulpverlening

Onlangs is bij NEN de normcommissie Schulhulpverlening van start gegaan. Het doel daarvan is een NEN-norm voor schuldhulpverlening te ontwikkelen en daarop gebaseerd een certificatiesysteem op te zetten. Dit initiatief wordt ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De norm zal eisen bevatten voor het toetsen en beoordelen van organisaties en personen die werken in de schuldhulpverlening. Hij ondersteunt de gehele keten van de schuldhulpverlening. De norm richt zich op publieke en private organisaties en personen die zich bezighouden met schuldhulpverlening voor natuurlijke personen. Bij de ontwikkeling van de norm wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met bestaande certificaten en keurmerken, zoals HKZ. De norm moet begin 2008 gereed zijn.

De norm en certificatie moeten leiden tot transparantie en verdere professionalisering van de schuldhulpverleningssector. Ook zal certificatie leiden tot meer zekerheid over het schuldhulpverleningsproces, voor zowel schuldenaar als schuldeiser. Uiteindelijk moet een toetsbaar systeem ontstaan dat organisaties en personen onderscheidt die voldoen aan de eisen in de norm. Op deze wijze moeten malafide en incompetente organisaties van de markt worden geweerd.

Deelnemers
Het opstellen van normen gebeurt door belanghebbende partijen die participeren in een NEN-normcommissie. De volgende partijen nemen deel aan de NEN-normcommissie Schuldhulpverlening:
Algemene Nederlandse Vereniging voor Schuldenproblematiek (ANVS), Coöperatieve Vereniging SVF Nederland, Divosa, Maatschappelijke Ondernemers Groep (MOgroep), Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), PLANgroep B.V., Raad voor Rechtsbijstand 's-Hertogenbosch, Stichting Modus Vivendi, Talenter Training B.V. en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Informatie
Voor nadere informatie: de voorzitter van de normcommissie, ing. Gerlof Roubos, telefoon (06) 53 86 45 92, of de secretaris van de normcommissie, drs. Gertjan van den Akker, normalisatie-adviseur bij NEN, telefoon (015) 2 690 426, e-mail: gertjan.vandenakker@nen.nl.