Ingezonden persbericht


Persbericht provincie Antwerpen:
----------------------------------------
Antwerpse klimaatwijken besparen 12 % energie !
Topwijken uit Antwerpen en Mol realiseren 33 % energiebesparing ----------------------------------------

Energiebesparing moeilijk? De Antwerpse klimaatwijken draaien er hun hand niet voor om. 403 gezinnen uit 23 gemeenten gingen dit jaar samen met de provincie Antwerpen de uitdaging aan en op een half jaar bespaarden ze samen maar liefst 12 % energie. 3 wijken scoorden absoluut de top met 33 % besparing met name het Schipperskwartier uit Antwerpen, 'Bossestraat en Co' en 'Memo' uit Mol. Die laatste wijk mocht de oscar voor 'beste klimaatwijk' in ontvangst nemen en de gemeente Mol voor 'beste gemeente'.

Tijdens het slotfeest gisterenavond in de Arenbergschouwburg maakten het provinciebestuur en Bond Beter Leefmilieu de resultaten van de klimaatwijkenactie bekend. En die stemden tot ieders tevredenheid...

De klimaatwijkenactie startte in oktober 2007, op initiatief van de provincie Antwerpen, BBL, en Eandis. In 23 Antwerpse gemeenten daagde het bestuur zijn inwoners uit om 8 % energie te besparen (de Kyoto norm). Deden mee: Antwerpen, Brasschaat, Duffel, Edegem, Kasterlee, Hoogstraten, Kontich, Lint, Mechelen, Mol, Mortsel, Olen, Oud-Turnhout, Grobbendonk, Puurs, Ranst, Retie, Schilde, Stabroek, Turnhout, Westerlo, Wommelgem en Wuustwezel.

In totaal meldden 45 enthousiaste wijken zich aan, samen ruim 400 gezinnen. Op een half jaar tijd bespaarden deze deelnemers maar liefst 12,2 %! De huisgezinnen haalden dus op hun kousenvoeten de Kyotonorm. En dat via eenvoudige maatregelen en zonder comfortverlies.

De balans

De 45 wijken, samen 403 gezinnen bespaarden samen 12 procent energie. 36 wijken behaalden de weddenschap en haalden 8 % of meer. 8 wijken zorgden voor een serieuze besparing, maar kwamen niet aan 8%. En één wijk bleef status quo. Individueel gezien haalde iets meer dan de helft van de gezinnen 8% besparing of meer. Gemiddeld haalde elk gezin een besparing van 10 %.

Tijdens de slotbijeenkomst werden de Oscars uitgereikt voor de "beste wijk" en voor de "beste gemeente". Mol, Grobbendonk en Antwerpen waren de genomineerden in de categorie "beste gemeente". De Oscar voor de "beste gemeente" ging naar de gemeente Mol (-24,1%).

Ook zuinige wijken waren er in overvloed: meer dan 80% van de wijken haalde de 8%, en verschillende wijken bespaarden zelfs meer dan 20%: 'Valaar' uit Wilrijk (-20 %), 'Deurne-Noord/Borgerhout' (-21 %), 'De ijsbeerkes' uit Berchem (-21 %), 'Hoogstraten' uit Hoogstraten (-22 %), 'Gemeentepersoneel' uit Duffel (-22 %), 'Den Doornaard' uit Wommelgem (-25 %), 'Schipperskwartier' uit Antwerpen (-33 %), 'Bossestraat en co.' uit Mol (-33 %), 'Memo' uit Mol (-33%). Deze laatste wijk mocht de Oscar voor de "beste klimaatwijk" in ontvangst nemen.

Meer dan een verdubbeling met vorige editie

Dit jaar is het de tweede keer dat het Antwerpse provinciebestuur de actie klimaatwijken ondersteunt. Bij de vorige editie werd er 5,4 % bespaard. Dat betekent dat er deze keer met 12,2 % een opmerkelijke prestatie werd neergezet!

Komt dat dan niet doordat we dit jaar zo'n warme winter kenden? Dan moet er toch minder gestookt worden? Dat is inderdaad zo. Maar een deelnemer die aan zijn meterstanden merkt dat hij minder heeft gestookt, heeft daarom nog niet bespaard tegenover het jaar daarvoor. Om het verbruik op een wetenschappelijk correcte manier te vergelijken, wordt er immers rekening gehouden met de buitentemperaturen.

We hadden deze editie dus extra gemotiveerde deelnemers!

Veelzeggende cijfers:

De klimaatwijken bespaarden samen 12 % tegenover hun verbruik van vorig jaar

= het jaarverbruik van ongeveer 30 gezinnen
= 374,5 ton CO2
= 3,7 miljoen km met een energiezuinige wagen
= 92 keer de aarde rond

Hoe deden ze het?

Elke groep kreeg persoonlijke begeleiding van een energiemeester. Dat is een vrijwilliger die tips verspreidt om energie te sparen. De groepen - of de zogenaamde klimaatwijken - noteerden een half jaar lang de meterstanden van gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zagen de gezinnen hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of nog door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien, standby verbruik uit te schakelen. Hun comfort ging echter niet achteruit.

Bijkomende investeringen

Deelnemers van klimaatwijken letten op de kleine dingen van elke dag. Zelfs zonder grote investeringen zijn ze in staat om op een half jaar tijd de Kyotodoelstellingen te halen. Door te isoleren, hoogrendementbeglazing en -technieken toe te passen zou de energiebesparing nog heel wat hoger kunnen liggen.

----------------------------------------
Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst Milieu en Natuurbehoud: Els van Praet, tel. 03/240 66 83, els.vanpraet@admin.provant.be Barbara Degroote, 03/240 66 81, barbara.degroote@admin.provant.be