Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 168 LM
Datum: 23 mei 2006

27 sollicitanten voor burgemeesterspost Gaasterlân-Sleat

Voor de vacature van burgemeester in Gaasterlân-Sleat kreeg Commissaris van de Koningin Nijpels 27 sollicitatiebrieven. Eén brief is afkomstig van een vrouwelijke sollicitant, 26 brieven zijn van mannen.

Over de politieke achtergronden van de kandidaten is het volgende bekend: elf kandidaten zijn lid van het CDA, vier van de PvdA, vier van de VVD, vier zijn lid van een lokale partij, één kandidaat is lid van D66, één van de ChristenUnie, één van de SGP en één van GroenLinks.

Onder de sollicitanten bevinden zich drie (oud)burgemeesters en dertien (oud)wethouders. De andere elf sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke en/of maatschappelijke achtergrond.

Zeven kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 60 en 70 jaar oud, dertien kandidaten zijn tussen de 50 en 60 jaar oud, zes kandidaten zijn tussen de 40 en 50 jaar en één tussen de 30 en 40 jaar oud.

De Commissaris van de Koningin maakt binnenkort een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. De vertrouwenscommissie brengt vervolgens verslag uit aan de gemeenteraad en beveelt twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer een van de aanbevelingslijst openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.


---- --