Gemeente Amsterdam



Nieuws uit B&W

Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders Voorstellen aan de gemeenteraad Data en agenda's van raad en raadscommissies

Datum 23 mei 2007
Kenmerk 21

A-besluiten
(genomen op basis van stukken en discussies)

Openbare Orde en Veiligheid Het college heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord tussen de staatssecretaris van Justitie en de VNG over de afwikkeling van de nalatenschap van de Vreemdelingenwet. Ook heeft het college ingestemd met de beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid mevr. J. Sargentini (GroenLinks) over de afspraken tussen de staatssecretaris en de VNG over de uitvoering van het generaal pardon.

Lucht- en Zeehaven
Het college heeft kennisgenomen van de Jaarverslagen 2005 en 2006 Haven Afvalstoffen Plan Noordzeekanaalgebied. Het Haven Afvalstoffen Plan beschrijft de organisatie, meldingen, procedures, capaciteit havenontvangstvoorzieningen, financiële afwikkeling en maatregelen die in het Noordzeekanaalgebied moeten worden genomen. Het jaar 2005 is het eerste operationele jaar en de ervaringen uit 2005 zijn goed. Alle gebruikers weten wat van hen wordt verwacht en zij voeren hun taken beter uit. Ook de resultaten van 2006 stemmen gunstig. In 2005 vielen 5512 schepen onder het Haven Afvalstoffen Plan en in 2006 waren dat er 6218. Behandeling in de raadscommissie is op 28 juni.

Werk en Inkomen/Sociale Infrastructuur/Zorg Het college heeft kennisgenomen van de notitie `Het vierkant: Ontstaan, Visie, Werkwijze, Opbrengsten, Toekomst'. Een belangrijk punt is de samenwerking tussen de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, de Geneeskundige en de Gezondheidsdienst en de Dienst Zorg en Samenleven die inmiddels goed van de grond is gekomen. Dit vooral op de thema's: voortijdig schoolverlaten, maatschappelijke opvang, jeugdbeleid en armoedebeleid. Ook heeft het college er mee ingestemd om de directeuren van de genoemde diensten op te dragen een onderzoek uit te voeren naar een eenduidige en doelmatige werkwijze in de uitvoeringstaken van stad en stadsdelen. Behandeling in de in de Raadscommissie voor Zorg en Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen is op 20 juni en in de Raadscommissie voor Werk en Inkomen, Sociale Infrastructuur, Educatie, Jeugdzaken, Diversiteit en Grote Stedenbeleid op 21 juni

Zorg
Het college heeft besloten om met ingang van 1 januari 2008 de uitvoering van de openbare gezondheidszorgtaken van de gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer te laten over nemen door de GGD Amsterdam. Dit is conform het verzoek van de GGD Amstelland de Meerlanden. Ook een deel van het personeel van de GGD Amstelland de Meerlanden wordt door de GGD Amsterdam overgenomen. De directeur GGD Amsterdam brengt hiertoe een intentieverklaring uit. De wethouder Zorg zal de gesprekken en onderhandelingen met de betreffende regiogemeenten starten. Aanleiding Nieuws uit B&W van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/archief Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

23 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 21 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

hiervoor is dat het kabinet de definiëring van de grenzen van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft gewijzigd.

Ruimtelijke Ordening
Het college heeft ingestemd met het jaaroverzicht van de Amsterdamse Planologische Commissie (APC). Het jaaroverzicht geeft een overzicht van de plannen van de stadsdelen die ter behandeling aan de APC zijn voorgelegd. Het secretariaat van de APC is ondergebracht bij de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO). De directeur DRO mag bepaalde taken namens het college uitvoeren. Door middel van een jaaroverzicht wordt verslag gedaan van de werkzaamheden. Het jaaroverzicht bevat een overzicht van ingediende bestemmingsplannen, bouwplannen, ontheffingsverzoeken geluidshinder en stedenbouwkundige programma's van de stadsdelen. DRO heeft hierover geadviseerd aan het college van B&W en/of aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Grondzaken
Het college heeft ingestemd met het raadsvoorstel om de `Stimuleringsregeling Intensivering Schoollocaties' vast te stellen. Door deze regeling worden schoolbesturen van basis-, speciaal en voortgezet onderwijs gestimuleerd om bij de herontwikkeling van scholen ook andere functies dan onderwijs op te nemen. De regeling is geldig van 1 januari 2007 tot 1 januari 2011. In 2010 wordt de regeling geëvalueerd. Door de stimuleringsregeling moet het voor het schoolbestuur aantrekkelijk gemaakt worden om toestemming te verlenen voor bebouwing van niet-onderwijsfuncties op en/of onder en soms naast het te herbouwen schoolgebouw. Hiermee moet een intensievere bebouwing van de schaarse gronden in Amsterdam bereikt worden. Het schoolbestuur en de gemeente delen eenmalig fifty-fifty in het saldo van de nominale grondopbrengsten van de niet-onderwijsfuncties, verminderd met een aantal nominale kosten. De premie is op een relatief hoog niveau vastgesteld om zoveel mogelijk schoolbesturen te stimuleren gebruik te maken van de regeling.

Het college heeft kennisgenomen van de brief van de Rijksgebouwendienst (Rgd), mede namens het ministerie van Justitie, over de locatie voor een justitiële jeugdinrichting. In de brief meldt de Rgd dat er wordt gezocht naar uitbreiding van het aantal cel- en behandelplaatsen. In ambtelijke gesprekken is de locatie Lutkemeer, deelgebied III, in het stadsdeel Osdorp naar voren gekomen als mogelijke vestigingslocatie voor de justitiële jeugdinrichting. De Rgd verzoekt de gemeente Amsterdam om op bestuurlijk niveau de vestiging van de inrichting op deze locatie te accorderen. Het college geeft gevolg aan dit verzoek. Dit betekent dat het stadsdeel Osdorp zal worden gevraagd de nodige procedures in gang te zetten. De Schiphol Area Development Company, mede- ontwikkelaar van het bedrijventerrein Lutkemeer, deelgebied I, zal worden geïnformeerd.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur Het college stelt de gemeenteraad voor om een krediet van 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor vervangingsonderhoud van verkeersregelinstallaties van de Amstelveenlijn in de gemeente Amstelveen. In een overeenkomst die in 1994 is gesloten staat dat de gemeente Amstelveen verantwoordelijk is voor het beheer van de verkeersregelinstallaties, maar dat de financiën voor rekening van Amstelveen en Amsterdam komen. Behandeling in de raadscommissie is op 6 juni en in de gemeenteraad op 13 juni.

Sport en Recreatie
Het college heeft één lid van de Amsterdamse Sportraad herbenoemd ter vervanging van een ander bestuurslid dat tussentijds is afgetreden. Door het verlopen van de benoemingstermijnen zijn er bij de Sportraad zes vacatures ontstaan. Onder andere in verband met dit hoge aantal vacatures is dit lid alvast herbenoemd. Ook is besloten om de aanstelling van een nieuwe voorzitter met één jaar uit te stellen. Behandeling in de raadscommissie is op 7 juni en in de gemeenteraad op 4 juli.

23 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 21 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

B-besluiten
(routinematig; geen stukken)

Juridische Zaken
· Bezwaar van T.G. van Essen tegen een aanzegging bestuursdwang wegens het overtreden van artikel 7.04, derde lid, van het Binnenvaartpolitiereglement. · Bezwaarschrift van de St. Pre-Professionele Hulpverlening tegen afwijzing verzoek tot openbaarmaking van een rapport van Bureau Integriteit n.a.v. een kwestie waarbij ook bezwaarde is betrokken.
· Bezwaarschrift van E.P. Blaauw gericht tegen de verplaatsing en/of verwijdering van vaartuigen in verband met de herindeling van het Westerdokseiland. · Bezwaarschrift van F. Filz gericht tegen een aanschrijving van bestuursdwang over intrekking van de ligplaatsvergunning voor het Westerdok tegenover 20. · Bezwaarschrift van P.E.W. Lange en anderen tegen aanzegging bestuursdwang tot verwijdering van woonboten dan wel objecten uit het beheersgebied van de haven. · Bezwaarschrift van Stichting Kolom voor speciaal onderwijs tegen afwijzing van nader omschreven vergoedingen voor de scholen De Dreef, O.G. Heldring, Het Plein en De Ruimte.

Educatie
· Stedelijk budget taalbeleid 2007. · Toekennen subsidie 2007 voor de zomerschool voor nieuwkomers. · Incidentele waarderingssubsidie Weekendacademie Slotervaart

Diversiteit
· Besluitvorming over toekennen subsidie Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur · Noord/Zuidlijn: mandaat uitvoering leefbaarheidmaatregel.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Raad en raadscommissies

Voor de actuele agenda's, inclusief de vergaderstukken, zie www.gemeenteraad.amsterdam.nl

De bovenstaande gegevens waren bekend op de dag voor de verschijningsdatum van deze publicatie. Informatie over de definitieve agenda's van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u enkele dagen tevoren krijgen in het Voorlichtingsloket van de gemeente Amsterdam. Daar liggen ook de bij de vergaderingen behorende stukken ter inzage.

Adres Voorlichtingsloket:
Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 14 020

Saida Ahyad
Bureauvoorlichter
Bestuursvoorlichting Gemeente Amsterdam
Portefeuille wethouder Asscher en wethouder Buyne
020 552 2208/ 06 135 13904
www.Amsterdam.nl


---- --