Nationale Ombudsman


Den Haag, 23 mei 2007

Betere controle vervoer minderjarigen door justitie

Medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het Ministerie van Justitie moeten beter toezicht kunnen houden op minderjarige jongeren die zij in hun bussen vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld door de bussen van camera's te voorzien. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, naar aanleiding van klachten van een drietal jongeren. Hij beveelt de minister van Justitie ook aan dat de Dienst minderjarigen en volwassen gedetineerden in de toekomst in verschillende bussen vervoert.

De Nationale ombudsman heeft drie klachten ontvangen van minderjarigen die in een bus van de Dienst Vervoer en Ondersteuning zijn vervoerd. Het gaat om niet-criminele, onder toezicht gestelde jongeren die in een justitiële jeugdinrichting zijn geplaatst en die voor hun zaak naar de rechtbank werden vervoerd. Twee van hen klagen erover dat zij met volwassen gedetineerden in de bussen zaten en dat ze te maken kregen met ongewenste verhalen en lichamelijke intimidaties. Eén van hen is vervoerd met andere jongeren die hem lastig vielen.

De ombudsman constateert in zijn onderzoeken dat de medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning niet kunnen controleren wat er gebeurt tijdens het vervoer van mensen. Het zicht in de compartimenten in zo'n busje is beperkt en auditieve controle is nauwelijks mogelijk. Dit sluit aan op de conclusies die de Inspectie voor de Sanctietoepassing enige tijd geleden trok. Brenninkmeijer wijst op het grote belang van goed toezicht bij het vervoer van jongeren en beveelt de minister van Justitie aan om de controlemogelijkheden te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door in de bussen camera's en spreek-luisterverbindingen te plaatsen.

Het is volgens de ombudsman in strijd met het Verdrag inzake de rechten van het kind om kinderen en volwassen gedetineerden samen te vervoeren in een bus. Dit verdrag bepaalt namelijk dat een kind dat van zijn vrijheid is beroofd, het recht heeft om gescheiden te worden van volwassenen, tenzij het in het belang van het kind is om dat niet te doen. Brenninkmeijer beveelt de minister aan dat de Dienst Vervoer en Ondersteuning in de toekomst minderjarigen en volwassenen in aparte bussen vervoert.


Noot voor de redactie,