Gemeente Den Haag

In oktober 2007 opent de eerste Haagse voorziening voor Park & Ride (P+R) aan de Laan van Hoonwijck nabij de afslag van verkeersplein Ypenburg. Deze voorziening is bedoeld voor zowel bezoekers van de binnenstad als forenzen. Ook op de donderdagse koopavond en in het weekend kan er tegen een aantrekkelijk tarief gebruik gemaakt worden van een parkeerplaats en een tramrit naar het centrum. Tramlijn 15 brengt reizigers binnen een kwartier van de P&R naar de halte Spui in het hart van de stad.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het plan voor P+R Hoornwijck gepresenteerd. Verantwoordelijk wethouder Peter Smit (Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu): We zetten er een slimme stap mee in het verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum van Den Haag. Daarbij vermindert het de milieubelasting en het ruimtebeslag van autos in de binnenstad. Bovendien trekken we er op een milieuvriendelijke manier meer nieuwe bezoekers mee aan voor de binnenstad.
Op de locatie aan de Laan van Hoornwijck is dagelijks al plaats voor 180 autos die door werknemers in Hoornwijck worden gebruikt. De gemeente gaat deze nu uitbreiden met 240 P+R-plaatsen. Het gaat om een proefproject waarbij de gemeente het gebruik ervan nauwgezet gaat monitoren. Als eind 2007 de parkeergarage opengaat die nu in aanbouw is voor de werknemers in Hoornwijck, zijn hun 180 plaatsen ook beschikbaar voor P+R. Afhankelijk van het succes is uitbreiding naar circa 850 parkeerplaatsen mogelijk.

Vanaf de snelweg vanuit de A13, A12 en A4 komt er bewegwijzering die P+R Hoornwijck aangeeft. Daarnaast wordt de locatie voorzien van vier hoge lichtmasten, twee betaalautomaten met overkapping tegen weersinvloeden, camerabewaking en dynamische reizigersinformatie. Bij de gebruikers richt de gemeente zich vooral op automobilisten met gezinnen die wonen in de omliggende gemeenten zoals Rijswijk en Zoetermeer. Maar ook voor de bewoners uit de Haagse Vinex-wijken is het een goed reisalternatief naar de binnenstad. Bezoekers van de binnenstad betalen op koopavonden of in het weekend 7 euro voor het parkeren en een retourtje voor maximaal vier personen. Voor automobilisten met een bezoektijd van meer dan drie uur bedraagt hierdoor het voordeel ruim 2 euro. Bij een langer bezoek loopt het voordeel nog verder op. Werknemers uit Hoornwijck betalen 8 euro per dag of hebben een parkeerabonnement. Werknemers die van en naar het centrum reizen, gaan 10 euro betalen voor een dagkaart.

De gemeente voert het project uit in nauwe samenwerking met de HTM, het Industrieschap Plaspoelpolder (IPP) dat eigenaar van het terrein is, de parkeerexploitant Speedpark en het stadsgewest Haaglanden.