Gemeente Schiedam


Mei

Onzichtbaar monument

23 mei 2007

Bij de brand in de historische panden op het Broersveld van begin deze maand werden deze zwaar beschadigd. De armenschool die direct achter de panden ligt werd echter gespaard. Dit gebouw is misschien bij vele Schiedammers onbekend, omdat het geheel aan het zicht is onttrokken.

Ook al grenst de school aan het open stuk dat het Gat van Bolmers wordt genoemd het is niet of nauwelijks te zien. Onder een dikke laag van klimop en struiken schuilt echter een gemeentelijk monument dat net zo oud is als de panden waaraan het vuur zoveel schade heeft aangericht!

De ingang van de voormalige armenschool, met de winkels aan het Broersveld op de achtergrond. In de 18^de eeuw werden armenscholen opgericht om kinderen uit gezinnen die het niet konden betalen toch onderwijs te geven. In Schiedam werd in 1725 een schoolmeester voor dat doel aangenomen. In 1776 werd een tweede armenschool gesticht, om het groeiend aantal armen van onderwijs te kunnen voorzien. Beide scholen vonden in 1779 onderdak in het in dat jaar gebouwde (en dus niet 1771, zoals eerder wel vermeld werd) pand aan het Broersveld . Tot 1862 deed het pand dienst als armenschool.

Fotobijschrift: De ingang van de voormalige armenschool, met de winkels aan de Broersvest op de achtergrond.

Het pand is ook in gebruik geweest als gymnastiekzaal voor de openbare school Comenius B, de latere Singelschool. (Comenius A vervulde dan weer de rol van school voor minder welgestelden) De winkels aan de Broersvest werden ervoor gezet in 1954, waardoor de zichtbaarheid van het gebouw ook afnam. Tegenwoordig is het de oefenlocatie van de dansschool van Rudolf Fitskie. Bij raadsbesluit van 28 februari 1995 is het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

Het Gemeentearchief is benieuwd of iemand nog een afbeelding heeft van de voormalige armenschool zonder al het groen. Ook zijn we voor de fototentoonstelling van 6 juni nog steeds op zoek naar leuke of interessante trouwfotos waarop ook het interieur van het stadhuis te zien is!

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.