PERSBERICHT

Contactpersonen voor de pers:

ETIRC Aviation en Atasay gaan het eerste Europese
jet-taxinetwerk oprichten

Strategische joint venture biedt Turkse zakengemeenschap productiviteitswinst

Genève, 23 mei 2007 - ETIRC Aviation S.a.r.l heeft een overeenkomst gesloten met Atasay, een vooraanstaande onderneming op het gebied van luxegoederen, voor het bieden van een jet-taxidienst aan Turkse zakenreizigers. De beide bedrijven zullen een joint venture oprichten voor de aanschaf van 120 Eclipse 500 Very Light Jets (VLJ's), met een optie op de aanschaf van nog eens 60 toestellen. De nieuwe joint venture wordt verantwoordelijk voor alle aspecten van de VLJ-dienst, waaronder het toestelbeheer en het onderhoud, de verkoop, de planning, het werven en trainen van piloten, en de klantenreserveringen. De overeenkomst betreft Turkije, de Turkse Republieken en een breed gebied rondom Turkije. Alle regionale operaties zullen beheerd worden vanuit Turkije.

Met de nieuwe VLJ-dienst krijgen Turkse zakenreizigers de beschikking over een opmerkelijk nieuw reisalternatief, waarbij vluchten geboekt kunnen worden van ieder lokaal vliegveld naar ieder ander lokaal vliegveld in de regio. De kosten zijn vergelijkbaar met de huidige kosten voor zakenverkeer, maar dan op de tijden en locaties die de klant kiest. Doordat het niet meer nodig is op vaste tijden via centrale vliegvelden te reizen, besparen zakenreizigers veel tijd. Deze nieuwe dienst biedt daarmee zowel de individuele reiziger als hun ondernemingen enorme productiviteitsvoordelen.

De dienst zal naar verwachting aan het eind van dit jaar operationeel zijn, met aanvankelijk een klein aantal toestellen. Deze vloot zal in 2009 worden uitgebreid tot 120 toestellen of meer. Passagiers worden vervoerd in VLJ's zoals de Eclipse 500 of vergelijkbare toestellen. Deze jets bieden een hoge standaard voor wat betreft comfort, bij een zeer lage prijs per kilometer dankzij efficiënt brandstofgebruik. De financiering voor de aankoop van de toestellen en voor de oprichting van de joint venture is wel bevestigd, maar wordt op dit moment nog niet aangekondigd.

"De VLJ-dienst betekent een revolutie voor de zakelijke productiviteit. Turkije is het eerste land dat deze kans aangrijpt," zegt Roel Pieper, Chairman van ETIRC Aviation. "De groei en de ambities van dit land worden geëvenaard door haar innovatievermogen. De beslissing van Atasay om als eerste in Europa VLJ-diensten aan te bieden, is daarvan het bewijs."

"Voor het eerst in de geschiedenis van Turkije is de economie sterk genoeg en is het land klaar voor een verreikend initiatief als dit", zegt Cihan Kamer, CEO van Atasay Jewelry . "Ik ben van mening dat de introductie van een on-demand jet-taxidienst in Turkije net zo revolutionair voor ondernemingen zal zijn als de introductie van de mobiele telefoon. Het zal geheel nieuwe micro-economieën creëren en zal nieuwe banen en kansen opleveren voor verschillende bedrijfstakken. We werken samen met ETIRC Aviation om dit te bereiken omdat we samen de visie, de infrastructuur en de wilskracht hebben om dit te realiseren in Turkije, als eerste in Europa."

ETIRC Aviation in de eerste Very Light Jet (VLJ) Service Provider in Europa. Het bedrijf is opgericht om luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartondernemers een complete 'white-label' infrastructuur aan te bieden waarmee ze snel virtuele jet netwerken (VJN's) en jet taxidiensten kunnen opzetten met een focus op Oost Europa. Het bedrijf heeft zich reeds verzekerd van substantiële financiering waarmee enkele honderden VLJ's aangeschaft kunnen worden.

De diensten van ETIRC Aviation zullen onder andere bestaan uit financiering en financieel management van VLJ-vloten, systemen voor plannings en operaties, personeelszaken, pilotentraining en onderhoud.

Over Atasay

Atasay, een van de marktleiders op het gebied van juwelen, is een belangrijke drijvende kracht achter de transformatie van het juwelierswerk van een ambacht tot een industrie. Het bedrijf is in 1937 opgericht in Civril, Denizli. Cihan Kamer is CEO van Atasay Jewelry, dat tot een van de top-10 juwelenbedrijven ter wereld behoort. Atasay is marktleider in de Turkse juwelenindustrie, met een marktaandeel van 15% in de export van gouden juwelen in Turkije. In totaal exporteert het bedrijf 80% van zijn producten. Atasay, dat in 1982 begon met de export, biedt zijn producten aan in 62 landen over de hele wereld. Het jaarlijkse exportvolume bedraagt $US 115 miljoen, waarvan 40% wordt geëxporteerd naar de V.S., 24% naar Dubai en het Midden Oosten, 16% naar Europa en 8% naar het Verre Oosten. In Turkije biedt Atasay zijn producten aan consumenten aan via 100 franchises en 12 winkels.

Atasay Jewelry CEO Cihan Kamer heeft in Turkije een initieel partnerschap van $US 1 miljard met de grote onroerend goed-ontwikkelaar Emaar Properties. Binnen het kader van dit partnerschap wordt een investering van $US 5 miljard voorzien over een periode van vijf jaar. Kamer heeft ook investeringen gedaan op het gebied van energie.

Over ETIRC Aviation S.à.r.l.

ETIRC Aviation S.a.r.l. is een belangrijke drijfveer achter de VLJ-industrie. Het bedrijf creëert virtuele jetnetwerken voor luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartondernemers. Het doel is om het bedrijfsleven betaalbare, on-demand, point-to-point jetvluchtdiensten aan te bieden, die helpen bij het verhogen van de productiviteit. ETIRC Aviation zal een complete selectie aan 'white-label' VLJ-diensten aanbieden aan virtual jet network en jet taxi operators, met onder andere een real-time operations-systeem, vlootfinanciering, VLJ-leasing, business consultancy, piloten, trainingsprogramma's en VLJ-onderhoudscentra.

ETIRC Aviation heeft zijn hoofdkantoor in Luxemburg en heeft vestigingen in Moskou, Istanboel en Cyprus. Het bedrijf is opgericht door Roel Pieper, voormalig top-executive van Tandem Computers, Compaq Computer en Philips.