Ingezonden persbericht


Profiel: HACI KARACAER

Uitzending 23 mei, 22.50 uur, Nederland 2

Uitsluiting is de voedingsbodem voor radicalisering

Haci Karacaer - zoon van een Koerdische gastarbeider die zich ontwikkelde tot een aansprekende moslimleider - wordt gezien als dé bemiddelaar tussen moslims en de Nederlandse samenleving. Maar hij roept ook wantrouwen op. Karacaer was tot twee jaar geleden directeur van Milli Görüs Noord-Holland, een tak van de grote Duitse moslim-organisatie. Milli Gorus Duitsland (Keulen) wordt beschouwd als zwaar conservatief en verdacht. Waar staat Karacaer? Is hij inderdaad die ideale bruggenbouwer of heeft hij een dubbele agenda?

Haci Karacaer maakte van Milli Görüs een open en dynamische organisatie, die de islam een Nederlands gezicht wilde geven. Hij was de drijvende kracht achter de bouw van de Westermoskee in de Amsterdamse Baarjses. Maar binnen Milli Görüs was lang niet iedereen het eens met zijn beleid. Na zijn vertrek raakte het project in opspraak: 'Keulen' blijkt uiteindelijk eigenaar van de moskee te worden en dat had men bij de gemeente Amsterdam anders begrepen.

Begin 2005 overleden binnen een etmaal zowel Haci's vader als zijn zoontje van vijf en vervolgens ook zijn schoonvader en zijn oma. Niet lang daarna bouwde hij zijn functie bij Milli Görüs af. Inmiddels is Karacaer directeur van de Amsterdamse stichting Marhaba, die moslimjongeren bij de Nederlandse maatschappij moet betrekken. Karacaer: "Zolang er grote groepen Nederlanders de taal niet spreken, is er van een multiculturele samenleving geen sprake. We zullen ons moeten inspannen die mensen niet uit te sluiten, want uitsluiting is de voedingsbodem voor radicalisering."

Dorothée Forma filmde Haci Karacaer onder andere in zijn geboortestad Aksaray in Turkije en ging mee naar het dorp van zijn vader. Er staat een nieuwe moskee te glanzen. Karacaer senior heeft in recordtijd zijn droom gestalte gegeven, terwijl het bouwterrein van de Westermoskee er troosteloos bij ligt.

'Profiel' is het wekelijkse actuele biografieënprogramma, een samenwerkingsverband van KRO, IKON en Humanistische Omroep.