Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Verhaal van de beruchte Maria Hertogh Rellen in Singapore nu verfilmd Historische terugblik: allereerste Singaporees-Nederlandse coproductie

Cannes, 23 mei 2007 - De Nederlandse filmproducent IdtV Film en de Singaporese filmmaatschappij Monsoon Pictures hebben vandaag een samenwerkingscontract getekend voor de productie van de 6,5 miljoen dollar kostende speelfilm Nadra. De film gaat over een belangrijk en aangrijpend moment in de koloniale geschiedenis van Singapore en Nederland.

Nadra vertelt het verhaal van het 13-jarige Hollandse meisje Bertha Hertogh (ook wel Maria Huberdina Hertogh en Nadra binte Maarof genoemd). Het gevecht om de voogdij tussen haar biologische ouders en haar Maleisische adoptiemoeder ontaardde in 1950 in een massale strijd tussen Oost en West, tussen moslims en christenen. De strijd leidde zelfs tot rellen in Singapore waarbij doden vielen en die het leven van de jonge Bertha en de mensen om haar heen heeft verwoest.

De film volgt de aanloop naar die noodlottige dag in 1950 door de ogen van Bertha Hertogh en twee andere overlevenden van de rellen, Vivian Davies en Anwar Rahayu. Het emotioneel geladen verhaal wordt vijfentwintig jaar later opnieuw opgerakeld in een Nederlandse tv-show. In een poging de waarheid te achterhalen en de drie overlevenden te herenigingen worden oude wonden opengerijt. In de film wordt Engels, Nederlands en Maleisisch gesproken. De regie is in handen van de befaamde Nederlandse regisseur Ben Sombogaart, wiens film De Tweeling in 2004 een nominatie kreeg voor de Academy Award® voor de Best Foreign Language Film. De Tweeling, eveneens een productie van IdtV Film, is verkocht aan veertig territoria ter wereld.

De voorfinanciering voor de film is van start gegaan en het filmen op locatie in Nederland, Singapore en Maleisië begint naar verwachting halverwege 2008. IdtV Film en Monsoon Pictures werken daarbij op alle aspecten van de productie nauw samen. Zowel in Nederland als in Singapore is grote belangstelling getoond voor de film. A-Film Distribution heeft al de distributierechten verworven voor de Benelux, terwijl Golden Village Pictures de distributie van de film in Singapore op zich zal nemen.

Producent Hanneke Niens, Managing Director van IdtV Film, is ervan overtuigd dat de centrale thematiek van de film vooral relevant is in deze tijd en sterke weerklank zal vinden bij een mondiaal publiek "Dit waargebeurde verhaal is niet alleen sterk als drama, maar geeft ieder die het ziet een heel eigentijds gevoel. De botsing tussen de islamitische en de westerse cultuur in de jaren '50 van de vorige eeuw in Singapore kan nog steeds worden gezien in de hedendaagse context, waar wederom een kloof bestaat tussen twee culturen. IdtV Film is trots te kunnen samenwerken met Monsoon Pictures aan dit belangrijke project."

Producent Christopher Chew, Managing Director van Monsoon Pictures, voelt zich aangetrokken tot het project om dezelfde redenen: "Nadra is niet alleen een verhaal over het bittere gevecht om de voogdij tussen twee gezinnen, het is een verhaal over de botsing van culturen en ideologieën en over hoe gewone mensen vaak ongewild pionnen worden in gebeurtenissen die veel groter zijn dan zijzelf. Tegenwoordig zien we hiervan voorbeelden over de hele wereld. Daarom is het verhaal van Bertha belangrijk en moet het verteld worden. Monsoon Pictures heeft hooggespannen verwachtingen van de samenwerking met de bekroonde filmmakers Ben Sombogaart en IdtV Film aan een dergelijk belangrijk project."

Nadra krijgt financiële steun van de Singapore Film Commission (SFC), die de film in 2006 een ontwikkelingsbijdrage toekende in het kader van haar 'Project of Development Scheme'. "SFC is erg gelukkig om deze internationale samenwerking tussen Monsoon Pictures en IdtV Film te steunen, die van wederzijds belang is", aldus Man Shu Sum, directeur van de SFC. "Nadra wordt een unieke film tegen de achtergrond van de Maria Hertogh-rellen. Het is een opmerkelijke episode in de historie van Singapore waarin het belang van raciale en religieuze harmonie wordt onderstreept. Met universele thema's als liefde, hoop en wanhoop zal Nadra naar mijn overtuiging bij een mondiaal publiek de juiste snaar raken."


---

Noot voor de redactie/