P e r s b e r i c h t

Lange navorderingstermijn fiscus op inkomen uit buitenland belemmert vrije markt EU

Advocaten NautaDutilh dienen klacht in bij Europese Commissie

Amsterdam, 23 mei 2007 - Namens een particuliere belegger hebben advocaten van NautaDutilh een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de 'verlengde' navorderingstermijn voor belastingen op buitenlands inkomen en vermogen. De navorderingstermijn van 12 jaar voor belastbaar inkomen uit het buitenland - in Nederland is de navorderingstermijn 5 jaar - is volgens Jaap Feenstra en Leon Wijsman discriminatoir van aard en daarmee strijdig met het Europese Gemeenschapsrecht. Jaarlijks ontvangen Nederlandse ondernemingen en ingezetenen voor vele miljarden euro's aan inkomsten uit het buitenland. De aanzienlijk langere termijn van onzekerheid over hoeveel belasting daarover in Nederland precies betaald moet worden, belemmert de werking van de vrije Europese markt.

Volgens de 'Algemene wet inzake rijksbelastingen' geldt voor buitenlands inkomen en vermogen een navorderingstermijn voor niet-betaalde belasting van twaalf jaar. Voor belasting over inkomen en vermogen dat in Nederland wordt genoten of gehouden, geldt een navorderingstermijn van vijf jaar. Volgens de advocaten is de verlengde termijn van twaalf jaar in strijd met het Europese recht omdat het EU-verdrag lidstaten immers verbiedt het vrij verkeer van diensten en/of kapitaal binnen de Europese Unie te beperken. Het betekent onder meer dat Nederlandse belastingplichtigen bij economische activiteiten in het buitenland - anders dan bij die in Nederland - pas jaren later rechtszekerheid krijgen over de omvang van hun belastingverplichtingen. Met de toename van het grensoverschrijdend economische verkeer neemt de onzekerheid navenant toe. De verlengde navorderingstermijn maakt het voor buiten Nederland gevestigde personen en instellingen ook minder aantrekkelijk om kapitaal aan te trekken van Nederlandse belastingplichtigen.

De procedure bij de Europese Commissie is gestart namens een particuliere belegger, die in zekere zin model stat voor vele duizenden particuliere beleggers. Particulieren kunnen bij alle soorten van inkomsten en bezittingen in de EU - zoals met spaargelden en tweede woningen - te maken krijgen met de verlengde navorderingstermijn, Hetzelfde geldt voor alle ondernemingen die binnen de EU activiteiten ontplooien, zoals de financiële sector en handels- en transportondernemingen.

Eerder werd door de advocaten van NautaDutilh een proefprocedure gestart tegen het Koninkrijk der Nederlanden inzake het zogeheten 'Rekeningenproject'. Dit gaat onder meer over dezelfde klacht en ligt op dit moment ter beoordeling bij de Hoge Raad. Alleen al de kwesties die in dit Rekeningenproject zijn ondergebracht bestrijken honderden miljoenen euro's aan inkomsten uit het buitenland. In gevallen waarin een oordeel van de Europese Commissie te verwachten is, houdt de Hoge Raad een oordeel meestal aan of legt hij een prejudiciële vraag voor aan het Europese Hof van Justitie.

Over NautaDutilh

NautaDutilh is één van de grootste onafhankelijke advocatenkantoren in de Benelux met 400 advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het kantoor heeft vestigingen in Amsterdam, Brussel, Londen, Luxemburg, New York en Rotterdam en werkt op niet-exclusieve basis samen met toonaangevende kantoren wereldwijd. NautaDutilh biedt juridische dienstverlening op het hoogste niveau en adviseert een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers bij complexe transacties en juridische vraagstukken. NautaDutilh wordt aanbevolen door de belangrijkste internationale juridische publicaties The European Legal 500 en Chambers' Global directory.

www.nautadutilh.com

Contact voor Media:

Margaret van Kempen

m.vankempen@kempenpr.nl

070 - 346 3760 en 0653 805 856