European Union



IP/07/696

Brussel, 23 mei 2007

Commissie verheugd over politiek akkoord waardoor roamingtarieven in Europa vanaf de zomer aan banden worden gelegd

Vandaag heeft een grote meerderheid in het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg het voorstel goedgekeurd voor een EU-verordening die de kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland aanzienlijk moeten terugdringen. Vorige week kreeg deze EU-verordening, die door de Commissie op 12 juli 2006 is voorgesteld, al brede steun bij vertegenwoordigers van de 27 EU-lidstaten. De verordening treedt in werking nog voor EU-burgers aan hun zomervakantie beginnen.

"Vandaag is een goede dag voor consumenten en zakenreizigers in de EU," aldus Viviane Reding, Europees Commissaris voor telecommunicatie. "Dankzij de indrukwekkende steun van het Europees Parlement en de onderhandelingscapaciteiten van het Duitse voorzitterschap kon in een recordtijd van slechts 10 maanden een politiek akkoord worden bereikt over de EU-verordening inzake roaming. Dit houdt in dat mobiele bellers al vanaf deze zomer profiteren van aanzienlijk lagere roamingkosten wanneer ze van het ene naar het andere EU-land reizen. De interne markt zal eindelijk grenzeloos zijn, zelfs voor mobieletelefoonrekeningen."

De Europese Commissie heeft in juli 2006 een EU-verordening voorgesteld om de roamingkosten binnen de EU met maximaal 70% te verlagen, als instrument om de interne markt te voltooien (zie IP/06/978). Ondanks herhaalde oproepen van de Commissie aan exploitanten van mobiele telefonie is het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland gemiddeld vier keer zo duur als binnenlandse mobiele gesprekken - een verschil dat met name gevoeld wordt door toeristen en kleine en middelgrote bedrijven met grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten. Op een consumentenwebsite met roamingtarieven in de EU, een door de Commissie aangestuurd transparantie-initiatief, zijn buitensporige roamingkosten aan het licht gebracht van soms 12 euro voor een gesprek van vier minuten (zie IP/05/1217), maar dit heeft de prijzen van de exploitanten van mobiele telefonie niet veranderd. De Commissie heeft daarom besloten in te grijpen door middel van verordeningen (zie TOESPRAAK/06/69).

De vandaag door het Europees Parlement goedgekeurde EU-verordening zal vanaf deze zomer, voor zowel de consument als voor de exploitanten van mobiele telefonie, roamingkosten aan banden leggen en tegelijkertijd concurrentie onder deze maximumprijzen stimuleren. Deze maximumprijzen (ook Eurotariff genoemd) zullen in 2008 en 2009 verder omlaag worden gebracht.

ZOMER

2007

ZOMER

2008

ZOMER

2009

Maximumprijs voor het Eurotariff voor gesprekken
vanuit het buitenland


49 cent


46 cent


43 cent

Maximumprijs voor het Eurotariff voor ontvangen gesprekken in het buitenland


24 cent


22 cent


19 cent

Maximaal
Inter-Operator-tarief


30 cent


28 cent


26 cent

Tarieven per minuut en exclusief BTW

In navolging van het vorige week door het Europees Parlement, de Raad en de Commissie bereikte politiek akkoord zal de Raad van de EU-ministers voor telecommunicatie naar verwachting de EU-roamingverordening op 7 juni goedkeuren. De EU-roamingverordening wordt dan na publicatie het Publicatieblad van de EU, vermoedelijk half juni, direct toepasbare wetgeving in alle 27 EU-lidstaten.

Achtergrond

Ondanks via regelgeving uitgevoerde druk blijft het gebruik van mobiele telefoons in andere EU-landen gemiddeld vier keer zo duur als het voeren van binnenlandse gesprekken. Dit is in maart onthuld op de roamingwebsite van de Europese Commissie, waar consumenten informatie vinden over beltarieven voor gesprekken van vier minuten naar verschillende bestemmingen van exploitanten van mobiele netwerken in alle EU-lidstaten. De bijwerking van maart is de vierde sinds de website in september 2005 is opgestart (zie IP/05/1217) en bevat voor het eerst roamingtarieven voor consumenten die van en naar Bulgarije en Roemenie reizen.

o In maart 2006 betaalde een op Cyprus roamende Belg voor een gesprek van vier minuten 10 euro voor een telefoontje naar huis en 5,03 euro voor een telefoontje van thuis. Tegenwoordig kost het 10 euro om naar huis te bellen en 6 euro om een telefoontje van thuis te ontvangen.

o In maart 2006 betaalde een in Spanje roamende Pool 5,73 euro voor een telefoontje naar huis en 4,24 euro voor een telefoontje van thuis. Het kost nu zelfs 11,34 euro om naar huis te bellen en 4,32 euro om een telefoontje van thuis te ontvangen.
* Het kost een Duitser in het Verenigd Koninkrijk 6,36 euro om naar huis te bellen en 3,96 euro om een telefoontje van thuis te ontvangen. Het kost nog steeds 6,36 euro om naar huis te bellen en
3,96 euro om een telefoontje van thuis te ontvangen.
* Een Franse toerist betaalt op Cyprus 6 euro voor een telefoontje naar huis en 4 euro voor een telefoontje van thuis. De kosten zijn nog steeds hetzelfde.

* Voor een Britse consument op Malta waren de prijzen 8,20 voor het plegen en 5,78 voor het ontvangen van een telefoontje. Het kost nu zelfs 8,24 euro om naar huis te bellen en 5,83 euro om een telefoontje van thuis te ontvangen.

* Roemenen en Bulgaren in het Verenigd Koninkrijk betalen respectievelijk 9,52 en 7,95 euro om naar huis te bellen en 5,47 en 3,17 om een telefoontje van thuis te ontvangen.

Sommige exploitanten bieden tegenwoordig roamingpakketten aan, maar consumenten gaan hier maar mondjesmaat op in. Gebrek aan bewustzijn bij consumenten, complexiteit en de behoefte om dergelijke pakketten aan te schaffen kunnen allemaal een rol spelen bij het lage aantal abonnementen.

De blijvend buitensporige roamingkosten zijn de reden dat consumenten in Europa niet graag hun mobiele telefoon in het buitenland gebruiken. Vorig jaar november liet het Eurobarometeronderzoek naar roaming zien dat 15% van de mobiele telefoongebruikers of hun telefoon helemaal niet meenemen op vakantie of deze volledig uitschakelen (zie IP/06/1515). 21% stuurt uitsluitend sms'jes in het buitenland. Op de vraag waarom zij hun mobiele telefoon niet in het buitenland gebruiken, antwoordt 81% dat de hoge kosten hen afschrikken. 59% zou echter hun telefoon meer in het buitenland gebruiken als de kosten lager zouden zijn.

De roamingwebsite van de Commissie is te vinden op: http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/