Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tilburg, 23 mei 2007

Nieuw medicijn antwoord op hiv-resistentie problematiek

Ongeveer 10% van de hiv-patiënten in Nederland die nu worden behandeld, haakt noodgedwongen af. De hoofdreden is dat het hiv-virus resistent wordt voor de bestaande medicijnen: in 80% van de gevallen wordt een resistent hiv aangetroffen. Bij nieuwe infecties is er in een kleine 10% van de gevallen sprake van de overdracht van een hiv-virus dat resistent is voor een of meerdere hiv-remmers. De categorie patiënten met een resistent hiv heeft een grote kans vroegtijdig te overlijden. In 2005 veroorzaakte hiv/aids in Nederland 121 sterfgevallen. In Nederland zijn ongeveer 18.000 hiv-patiënten.

Het nieuwste antwoord op deze groeiende resistentie-problematiek is Prezista (darunavir). Dit nieuwe geneesmiddel is intussen door de Europese registratieautoriteiten voor alle EU-lidstaten goedgekeurd. Het wordt deze maand in Nederland geïntroduceerd.

De meerwaarde van het nieuwe medicijn is aangetoond in de twee zogenoemde POWER-studies. Hierbij zijn met Prezista behandelde patiënten, vergeleken met patiënten met een standaardbehandeling. Prof. Joep Lange, Academisch Medisch Centrum Amsterdam: "In deze studies bleek een ongekende respons bij patiënten die reeds uitgebreid zijn behandeld:
- in de Prezista-groep was bij bijna de helft van de patiënten het virus na 24 weken behandeling niet meer detecteerbaar (vergeleken met 10% bij de standaardbehandeling);
- bij patiënten behandeld met Prezista was het aantal CD4-cellen vijfmaal hoger dan in de groep met de standaardbehandeling (CD4-cellen zijn een indicator van de algemene gezondheid en een maat voor de ziekteprogressie). Deze resultaten worden bevestigd in andere analyses."

Prezista is ontwikkeld door Tibotec, onderdeel van Janssen-Cilag. Tibotec legt zich toe op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve antiretrovirale- en anti-infectieuze middelen voor endemische ziekten. Hiervoor zoekt men in samenspraak met de W.H.O. (World Health Organization) versneld naar nog effectievere medicijnen. In de strijd tegen hiv stelt Janssen-Cilag in de Derde Wereld landen het medicijn Prezista ter beschikking aan het Afrikaanse farmaceutische bedrijf Aspen, dat op grote schaal antivirale middelen voor met name hiv- gedupeerde continenten produceert, registreert, verpakt en distribueert.



Ingezonden persbericht