Politie Gelderland-Zuid

Informatiecampagne 'Startklaar' van start

Regionaal, 23-05-2007 o Dinsdag vond in het Kolpinghaus in Kleve een persconferentie plaats om de start aan te kondigen van de informatiecampagne Startklaar die in het kader van het Euregio-project is ontwikkeld. Deze campagne, gericht op het terugdringen van rijden onder invloed door jonge bestuurders in de grensstreek, is opgezet door intensieve samenwerking van de partners binnen dit project: de verslavingszorg-instellingen Iriszorg, Caritasverband Kleve en de politie Kleve en Gelderland-Zuid.

Uit recent onderzoek blijkt dat de categorie jonge bestuurders oververtegenwoordigd is als het gaat om betrokkenheid bij een verkeersongeval. Het rijgedrag onder invloed van alcohol en/of drugs speelt hierbij een wezenlijke rol, met name in de grensstreek. Binnen dit grensoverschrijdende project wordt een integrale aanpak gehanteerd om meer inzicht te krijgen in deze problematiek. Met elkaar is gezocht naar methoden om de jonge bestuurders beter te bereiken. Nu zijn er concepten ontwikkeld voor een doelgerichte aanpak.

'Peer-voorlichters'

Aan deze preventiekant staan de activiteiten van zogeheten peer-voorlichters centraal. Hiertoe is een groep van 26 jongeren (12 in Nederland en 14 in Duitsland) opgeleid om contacten te leggen met leeftijdgenoten. Doel is hen te informeren en met elkaar in gesprek te gaan over de risicos van rijden onder invloed. De Nederlandse peers bezoeken de komende maanden onder meer scholen, uitgaanscentra en evenementen. Behalve deze face-to-face informatie zijn onder de slogan Startklaar diverse communicatiemiddelen ontwikkeld waaronder free-cards en een brochure.

Samen controleren De politie aan beide kanten van de grens ondersteunt de preventiewerkzaamheden met handhaving. Politiemensen van de districten Stad Nijmegen en Tweestromenland en die van het team Verkeershandhaving houden samen met de Duitse politie jaarlijks een aantal gezamenlijke alcohol- en drugscontrole in de grensstreek.

Tijdens de persconferentie hebben de vier partners in het project een verklaring afgegeven, namens ons korps was dit districtschef van Nijmegen Aart Garssen, die onderstrepen waarom zij belang hechten aan de grensoverschrijdende integrale aanpak binnen dit project. Die van Politie Gelderland-Zuid kunt u hier lezen. (08)

Laatst gewijzigd 23-05-2007 19:02 | © Politie Gelderland-Zuid |